< <

Ανάβαση στο Χοντρό Κεφάλι

Καπ Γκρας σημαίνει χοντρό κεφάλι στα βλάχικα. Caput έλεγαν οι ρωμαίοι το κεφάλι του βοδιού, από εδώ κατάγεται και το chattel η κινητή περιουσία του ατόμου και το cattle τα βοοειδή. Το πιο διάσημο παράγωγο είναι το capital – καπιταλισμός που εμείς το μεταφράζουμε κυριολεκτικά ως κεφάλαιο. Το γκρας παράγεται από το λατινικό grossus που σήμαινε παχιά τροφή ή χυδαία σκέψη.  Στα ιταλικά σήμερα έχει γίνει grosso (μεγάλο) και στα αγγλικά gross (ακαθάριστο – χοντρικό) π.χ gross weight (μικτό βάρος)

Πράγματι  το σχήμα της κορυφής δικαιολογεί απολύτως την βλάχικη ονομασία της. Πεπλατυσμένη και σφαιρική (1930 μ.), αγναντεύει όλο τον άνω ρου του Αχελώου. Από τις πηγές του, κάτω από τις κορυφές του Λάκμου των αρχαίων (Περιστέρι σήμερα), ως το φράγμα της Μεσοχώρας. Είναι ο επιβλητικός φρουρός του Ασπροποτάμου. Το χοντρό κεφάλι από την Κρανιά απέχει 10 χιλιόμετρα, από την Πολυθέα 9 και από την άσφαλτο, 7 χιλιόμετρα μετά την Δέση, 5.

Η Πολυθέα έρημη, απολαμβάνει τον λαμπρό ήλιο, καμία καμινάδα δεν ανασάνει, καμιά βρύση δεν αναβλύζει, ίσως είναι η ξηρασία.  Μοναδική ζώσα ψυχή η σκελετωμένη γατούλα που μας ικετεύει πρώτα για χάδι και μετά για τροφή.

Καθώς απομακρυνόμαστε από το χωριό η συζήτηση είναι στην φετινή ανομβρία. Φτάνουμε πια τους τρεις μήνες χωρίς βροχή. Τα ρυάκια υποτονικά, ετοιμοθάνατα. Το χιόνι ανύπαρκτο, μόνο ένα λευκό σάβανο που το συντηρεί το κρύο δίνει εντύπωση χιονισμένων κορυφών. Ούτε γκραμπόν  ούτε γκέτες δεν χρειάζονται. Μελαγχολούμε. Ίσως το καπρίτσιο του καιρού εδώ στα κεντρικά να είναι τυχαίο, στατιστικά αναμενόμενο και όχι σύμπτωμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Είναι σίγουρα όμως εικόνα από το μέλλον. Μήνυμα της μητέρας φύσης στους άπιστους Θωμάδες ότι η βασιλεία του τρόμου φθάνει. Η τιμωρία σε μας που όχι μόνο καταναλώσαμε από το μέλλον των παιδιών μας αλλά φροντίζουμε να μην έχουν ούτε μέλλον. Η ποινή για όσους νοιάζονται μόνο για το σπίτι μας, αδιαφορώντας εάν το χωριό τους γίνει κάρβουνο. Γονατιστοί ας ζητήσουμε συχώρεση από την θεά  Γαία ψάλλοντας πάλι μετά από 2500 χρόνια τον Ορφικό Ύμνο:

Γαία θεά, μητέρα των μακάρων και των θνητών ανθρώπων, πάντροφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα, αυξιθαλής, φερέκαρπε, που βρίθεις με ωραίες ώρες, έδρανο του αθανάτου Κόσμου, πολυποίκιλη κόρη, που σε λόχιες ωδίνες κύεις πολυειδή καρπό, παντοτινή, πολύσεπτε, βαθύστερνη, πλουσιοπάροχη, δαίμονα που χαίρεσαι με τις ηδύπνοες πολυάνθεμες χλόες, εμβροχαρή, περί της οποίας ελίσσεται ο πολυδαίδαλος κόσμος των άστρων με την αέναη φύση και τα δεινά ρεύματα. Αλλά μακάρια θεά, ας αυξάνεις τους πολυγηθείς καρπούς έχοντας ευμενές πάθος, μαζί με διαρκή ευδαιμονία.

{Γαῖα θεά, μῆτερ μακάρων θνητῶν τ᾽ ἀνθρώπων, παντρόφε, πανδώτειρα, τελεσφόρε, παντολέτειρα, αὐξιθαλής, φερέκαρπε, καλαῖς ὥραισι βρύουσα, ἕδρανον ἀθανάτου κόσμου, πολυποίκιλε κούρη, ἣ λοχίαις ὠδῖσι κύεις καρπὸν πολυειδῆ, ἀιδία, πολύσεπτε, βαθύστερν᾽, ὀλβιόμοιρε, ἡδυπνόοις χαίρουσα χλόαις πολυανθέσι δαῖμον, ὀμβροχαρής, περὶ ἣν κόσμος πολυδαίδαλος ἄστρων εἱλεῖται φύσει ἀενάωι καὶ ῥεύμασι δεινοῖς. ἀλλά, μάκαιρα θεά, καρποὺς αὔξοις πολυγηθεῖς εὐμενὲς ἦτορ ἔχουσα, σὺν ὀλβίοισιν ἐν ὥραις.}

Have your say