< <

Χιόνια στην Μαρόσα

Η πρώτη χειμερινή ανάβαση της περιόδου τα είχε όλα: λάσπη, χιόνι, αέρα, πάγο, κρύο. Ξεκινώντας από το Νεραϊδοχώρι, σαν στόχο είχαμε την κορυφή Μαρόσα (υψ. 1934 μ.) του ορεινού σχηματισμού του Αυγού. Μια πανύψηλη και εκτεταμένη οροσειρά που ξεκινά πάνω από το Δροσοχώρι και σβήνει στις όχθες του Πορταϊκού, κάτασπρη από τα 1500 και πάνω, φορτωμένη με τα πρώτα χιόνια.

Μπαίνοντας στο δασικό δρόμο συναντάμε τις πρώτες δυσκολίες. Η λάσπη και τα νεροφαγώματα κάνουν την πορεία του αυτοκινήτου αδύνατη. Έτσι αναγκαζόμαστε να τα αφήσουμε στην άκρη και να συνεχίσουμε με τα πόδια μέχρι το πρώτο μαντρί. Από εδώ ξεκινά το χιόνι. Λιγοστό στην αρχή, περισσότερο στη συνέχεια, και πολύ όταν αφήνουμε το δρόμο για να τραβερσάρουμε την πλαγιά.

Σύντομα τα μικρά κέδρα υποχωρούν και απλώνονται γύρω μας γυμνές, κατάλευκες πλαγιές. Λείες καμπύλες που αντανακλούν το φως του ήλιου και θαμπώνουν τα μάτια μας. Στις χαράδρες και ανάμεσα στις πέτρες και τα βράχια σώρευσε ο αέρας χιόνι πολύ, ξυρίζοντας τις γυμνές επιφάνειες και αφήνοντάς τες παγωμένες. Αλλού βουλιάζουμε και αλλού γλιστράμε, ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά.

Κάτω από την κορυφογραμμή ο αέρας πάγωσε το χιόνι και κάνει προβληματική την ανάβαση. Ψάχνουμε για ασφαλή περάσματα αποφεύγοντας τον πάγο ή δίνοντας μαζί του μάχη. Φτάνοντας στο λούκι που οδηγεί στην κορυφή αισθανόμαστε πιο σίγουροι καθώς τα πόδια μας βουλιάζουν σε παχύ στρώμα χιονιού. Λίγα μέτρα ακόμα και φτάνουμε.
Α, τι θέαμα μοναδικό! Πόσοι είδαν από κοντά τον άνεμο να σαρώνει τις κορφές στροβιλίζοντας το χιόνι, πόσοι άκουσαν τον βρυχηθμό του καθώς ορμά πάνω στις πέτρες, πόσοι άντεξαν για λίγο έστω στα κορμιά τους το σαρωτικό του πέρασμα; Χοντροί παγοκρύσταλλοι χτυπούν με θόρυβο στα ρούχα μας. Ξυλιάζουν τα χέρια μας μέσα στα χοντρά γάντια, με χίλια ζόρια μαζευόμαστε γύρω από το τριγωνομετρικό για μια αναμνηστική φωτογραφία. Ελάχιστα λεπτά παραμονής που μοιάζουν με ώρες.

Υποχωρούμε χαμηλότερα εκεί που ο άνεμος κοπάζει. Εδώ, τίποτα δεν προϊδεάζει για το χαλασμό που γίνεται λίγα μέτρα ψηλότερα, αλλά αυτό είναι ίσως και ένα μέρος της μαγείας που προσφέρει μια χειμερινή ανάβαση.

Have your say