< <

Τα πρώτα χιόνια στην Μαρόσα

Ο μύθος λέει πως ζούσαν κάποτε στο Νεραϊδοχώρι δυο πλούσια κορίτσια, η Μαρία και η Νεράιδα. Όταν οι κλέφτες μπήκαν στο χωριό για να τις αιχμαλωτίσουν, αυτές ξέφυγαν και κατέφυγαν στις δυο κορυφές που πήραν το όνομά τους: Μαρόσα και Νεράϊδα. Εκεί στέκονται αντίκρυ και αγναντεύουν ακόμα το χωριό, πότε ντυμένες με ολόλευκη χιονάτη φορεσιά, πότε στεφανωμένες με τα αγριολούλουδα της Άνοιξης.
Κάτω από την κορυφή της Μαρόσας κοντανασαίνουμε βουλιάζοντας στο φρέσκο χιόνι. Ολόφωτο το πρωινό, αστράφτουν κάτασπρες οι  κορυφές των βουνών. Παγωμένος αέρας σηκώνει σύννεφα από χιονονιφάδες και τα περιφέρει γύρω μας. Είναι η πρώτη Κυριακή του Χειμώνα και η φύση το γιορτάζει ανάλογα.
Μια κρυστάλλινης διαύγειας ατμόσφαιρα προσφέρει απέραντη θέα στα μάτια μας. Πίσω από τον Κόζιακα πρόβαλλε ο Όλυμπος. Οι πανύψηλες κορυφές του θα παραμείνουν άσπρες μέχρι την αρχή του καλοκαιριού. Δίπλα του ο Κίσσαβος, χιονισμένος κι αυτός, το Πήλιο, η Όθρυ.
Μετά από επίπονη προσπάθεια δυο ωρών, φτάνουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής (υψ. 2020 μ). Αριστερά η Λουπάτα (υψ. 2066 μ.), δεξιά το Αυγό (υψ. 2146 μ). Είναι οι τρεις σημαντικότερες κορυφές του ορεινού σχηματισμού του Αυγού, γνωστές και σαν “Μπασιάρικα”, ονομασία που δηλώνει ότι η περιοχή ανήκε στην εκκλησία. Σήμερα οι ανατολικές πλαγιές της Λουπάτας, το Καλογερομάντρι όπως λέγεται, ανήκουν στη μονή Δουσίκου.
Ξαπλωμένοι στη λιακάδα ξεκουραζόμαστε και απολαμβάνουμε την θέα των απόκρημνων πλαγιών της Γκαμήλας, τις μακριές σειρές της Κακαρδίτσας και των Τζουμέρκων, το μοναχικό Χατζή, τις δαντελένιες κορυφές των Αγράφων.
Όχι για πολύ όμως. Από το σακίδιο του Θανάση ξεφυτρώνουν μπωντριέ, σκοινιά και λοιπά σύνεργα αναρρίχησης. Να η έκπληξη. Ραπέλ στη Μαρόσα!
Τολμηρότερες αποδεικνύονται οι γυναίκες της παρέας που δοκιμάζουν πρώτες να κατέβουν ένα γκρεμό βάθους 20 μέτρων περίπου. Ακολουθούν και οι υπόλοιποι, μια και το παιχνίδι είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό και η αίσθηση πρωτόγνωρη για τους περισσότερους.
Το κατέβασμα έγινε σε χρόνο ρεκόρ, αφού οι χιονισμένες πλαγιές προσφέρονται για τσουλήθρα (κολοσκί), σπορ στο οποίο τα μέλη του συλλόγου διαπρέπουν.
Το φεγγάρι είχε προβάλλει πάνω από τη Μαρόσα όταν φτάσαμε στα αυτοκίνητά μας και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Have your say