< <

Στο “δίκορφο” Μαυροπούλι

Η πιθανή πανθεσσαλική συνάντηση στον Κίσσαβο, ήταν η αιτία να μεταθέσουμε την προγραμματισμένη για την Κυριακή (9/9ου) επίσκεψή μας στο πανέμορφο Φαράγγι της Καλυψούς, που τόσα έχουν γραφτεί, για την τελευταία Κυριακή του μήνα όπου και θα συναντηθούμε με άλλους συνορειβάτες της Θεσσαλίας.

Έτσι την περασμένη Κυριακή (9/9ου) ξεκινήσαμε για άλλον από τον προγραμματισμένο προορισμό. Μια γνώριμη κορυφή που έχουμε επισκεφθεί στο παρελθόν χιονοσκεπή… Πάνω από το χωριό του Αρματολού Στουρνάρη στον οποίο οφείλει και το όνομά του.

Προωθηθήκαμε με τα αυτοκίνητα ψηλά, μέχρι την ραχούλα που διχαλίζεται ο χωματόδρομος οδηγώντας δυτικά προς το Πυροφυλάκιο της Λουπάτας και ένας άλλος κατεβαίνει προς την Βλάχα…Ο στόχος μας το Μαυροπούλι η κορυφή του οποίου “εμπόδιζε” τον πρωινό ήλιο να βγει πίσω από το βουνό, όντας ανατολικά.

Η ανηφόρα αρχίζει αμέσως μετά τον χωματόδρομο στην πρώτη πλαγιά που οδηγεί σε ένα μεγάλο πλάτωμα…Ένας ιδανικός βοσκότοπος, στον οποίο φιδοσέρνεται το μονοπάτι, στο τέλος του οποίου υπάρχει ποτίστρα για τα ζώα της περιοχής, ενώ πολλές πινακίδες ενημερώνουν ότι “Απαγορεύεται το κυνήγι”.

Από το κρύο νερό της βρύσης γεμίζουμε τα παγούρια μας και γυρίζοντας το βλέμμα μια στροφή αντικρίζουμε ολόκληρο το χωματοβούνι όπου, στο ντορό των ζώων, ανηφορίζουμε. Μας υποδέχονται τα τσοπανόσκυλα, ενός κοπαδιού από πρόβατα που βρίσκονταν από το ξημέρωμα στην κορυφή για την πρωινή βοσκή τους και ήδη έπαιρναν την κατηφόρα για τον στάλο τους, τα ακολουθεί ο βοσκός, την φιγούρα του οποίου διακρίνουμε στον ορίζοντα καθώς πίσω του αρχίζει να ανατέλλει ο ήλιος.

Εικόνες από τη χειμωνιάτικη ορειβασία του 2008 έρχονται στο μυαλό μας, όπου φρέσκο χιόνι, σαν ζάχαρη, χιόνι ξηρό, χιόνι για παιγνίδι, χιόνι για τούμπες αλλά και χιόνι μαρτύριο του οδοιπόρου, να βυθίζονται τα άρβυλα, που σήμερα πατάνε πάνω στην ξερή χλόη, άνυδρη εδώ και αρκετό καιρό. Απ΄ αυτό το σημείο της ράχης βλέπουμε πλέον και προς το χωριό που βρίσκεται πολύ κάτω, στο βάθος. Αρχίζει ο κώνος του βουνού…Καθόλου δύσκολος. Καλά προσβάσιμος. Με δυο-τρεις ανάσες και σε λίγα λεπτά της ώρας βρισκόμαστε πάνω του και στο υψομετρικό που δείχνει 1.721 μέτρα.

Από εδώ, βλέπουμε την Γκρόπα και απέναντι τις Τσούκες, δίπλα την Σκούφια, δεξιότερα την Λουπάτα, το Κάπ Γκράς, στο βάθος η Κακαρδίτσα και δεξιότερα η Μπουντούρα…Ένας γύρος όλες οι κορυφές στον ορίζοντα…Μια εικόνα που μόνο ο ορειβάτης μπορεί να έχει στα μάτια του.

Δροσίζουμε το στεγνό στόμα…Βάζουμε μια μπουκιά, ένα φρούτο, για να ξεγελάσουμε την ζητιανιά του στομαχιού και αμέσως ξεκινάμε, αφήνοντας εδώ τα σακίδια, για την απέναντι κοντινή αλλά χαμηλότερη κορφούλα…“Η Πόρτα” θα πρέπει να είναι το όνομά της γιατί στο παρελθόν, κάποιος από τους βοσκούς που περνούν την ζωή τους πάνω στα βουνά τα οποία για μας αποτελούν την Κυριακάτικη αναψυχή μας, έχτισε με μεγάλη υπομονή την μια πέτρα πάνω στην άλλη (ξερολιθιά) το σχήμα μιας πόρτας, από την οποία δεν μένουν πλέον παρά μόνο οι δυο όρθιες “κολόνες” της.

Στο διάσελο της κορυφής βρίσκουμε και μαζεύουμε λουλουδιασμένη και μυρωδάτη ρίγανη, από “πλούσιους” θάμνους του φυτού που τους θεριεύει το “φυσικό λίπασμα” των πολλών ζώων που βόσκουν εδώ πάνω. Ένας λαιμός του βουνού μας οδηγεί στην “Πύλη” από τον γείσο της οποίας βλέπουμε κάτω από τα πόδια μας, το χωριό σαν από βεράντα θεόρατου ουρανοξύστη. Οι φωτογραφικές μηχανές πήραν ”φωτιά”…Η μία φωτογραφία διαδέχονταν την άλλη. Η επιστροφή μας έγινε από την άλλη πλευρά του βουνού…Κατεβαίνουμε προς τον Προφήτη Ηλία των Στουρναρέϊκων.

Σε λίγη ώρα έχουμε φτάσει στην “ποτίστρα” που δυστυχώς είναι στεγνή πλέον, όπου συναντιόμαστε με έναν ξερακιανό ογδοντάρη χωρικό που είχε πάρει την ανηφόρα, παρά τα πολλά και βαριά χρόνια που σκέβρωναν το κορμί του, να ψάχνει για τις κατσίκες του, ενώ στο χέρι κρατούσε τσεκούρι για να κόψει και να μαζέψει συγχρόνως και κανένα καυσόξυλο για τον βαρύ χειμώνα του βουνού.

Με την εικόνα του υπερήλικα στο μυαλό μας, πήραμε το δρόμο του γυρισμού για την πόλη της αστικής και όχι της υπαίθριας ζωής…με μια στάση στην πλατεία του χωριού για να ξεδιψάσουμε και να συζητήσουμε την όσμωση της ομάδας για το Βουνό.

mavropuli2 mavropuli5 mavropuli7 mavropuli9 mavropuli21 mavropulisat

Have your say