< <

Μαυροπούλι

Το Μαυροπούλι είναι ένας μικρός ορεινός όγκος που υψώνεται πάνω από τα χωριά Καλόγηροι και Στουρναρέικα. Με κατεύθυνση Β-Ν όπως και ο αντικρινός αλλά πολύ μεγαλύτερος του Κόζιακας, έχει την ίδια ασβεστολιθική σύσταση με αυτόν, παρόμοιο πολυσχιδές ανάγλυφο αλλά και βλάστηση. Από τα βόρεια, μια ράχη το χωρίζει από τον ορεινό σχηματισμό του Αυγού (Λουπάτα – Μαρόσα – Αυγό). Η νότια πλευρά του γκρεμίζεται απότομα στην κοιλάδα του Πορταϊκού που αποτελεί και το σύνορο ανάμεσα σε Πίνδο και Άγραφα. Έτσι το Μαυροπούλι και ο Κόζιακας θεωρούνται σαν το νοτιότερο άκρο της Πίνδου, ενώ ο Ίταμος, η Καραβούλα και ο Αχλαδιάς το βορειότερο.

Η ψηλότερη κορφή του φτάνει τα 1721 μέτρα και προσπελαύνεται από τα Στουρναρέικα μέσω μονοπατιού που αφού περάσει από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στρέφεται ανατολικά, σκαρφαλώνει σε μικρό διάσελο και από εκεί με βόρεια πορεία περνώντας πάνω από έντονα διαβρωμένες ράχες καταλήγει στο τριγωνομετρικό της κορυφής μετά από πορεία δυο, δυόμισι ωρών. Τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ορεινοί δρόμοι είναι ανοικτοί, ευκολότερη είναι η πρόσβαση από το βόρειο μέρος. Αυτή διαλέξαμε και εμείς στην πρόσφατη εξόρμησή μας.

Μετά τα Στουρναρέικα στρίβουμε δεξιά στο χωματόδρομο για Περτούλι – Ελάτη και στο ψηλότερο σημείο του σταματάμε στο διάσελο δίπλα στο μαντρί. Από εδώ ανεβαίνουμε στην δεξιά πλαγιά και ακολουθούμε μονοπάτι αρχικά μέσα σε φτέρες με κατεύθυνση ανατολική. Είναι αυτό που προτιμούν και οι αρκούδες όταν βγαίνουν από το ελατόδασος, όπως μάθαμε από τους ντόπιους, αλλά και όπως διαπιστώσαμε από τα πατήματά τους στη σκόνη.
Λουλούδια πλέον δεν υπάρχουν αυτή την εποχή. Μόνο άφθονα αγκάθια, που όμως μας έδωσαν την ευκαιρία για μερικές όμορφες φωτογραφίες.

Μετά την ποτίστρα το μονοπάτι στρέφεται νότια και γίνεται ιδιαίτερα ανηφορικό. Αφήνουμε δεξιά στο χείλος του γκρεμού την καλύβα του τσομπάνου. Εδώ συναντάμε ένα πολύ άγριο τσομπανόσκυλο (και δικαιολογημένα άλλωστε αφού προστατεύει το νεογέννητό του). Λίγο παραπάνω βρίσκουμε και τον τσομπάνο που με γρήγορες δρασκελιές κατεβαίνει την πλαγιά για να μας δει και να ανταλλάξουμε μερικές κουβέντες.

Φτάνουμε στην κορυφή μετά από συνολική πορεία μιας περίπου ώρας. Δυστυχώς η ορατότητα είναι περιορισμένη και δεν μας επιτρέπει να απολαύσουμε τη θέα των γύρω κορυφών. Ήταν και ο κρύος αέρας που άρχισε να φυσάει και που μας ανάγκασε να επισπεύσουμε την επιστροφή.

Have your say