< <

Γραμος- Κάτω Αρένες (2075μ)

Ο Γραμμος – απ’ τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας – ήταν και εφέτος στο πρόγραμμα του Συλλόγου μας (ΣΠΟΡΤ) να τον επισκεφτούμε Απρίλη μήνα. Ένας ορεινός όγκος με πολλές κορυφές δάση με έλατα, πεύκα κι οξιές, πλαγιές ζωγραφισμένες με κρόκους, κρίνα κι’ όλα τα απίθανα χρώματα των αγριολούλουδων.

Την Κυριακή θ’ανεβαιναμε στις Κάτω Αρένες μέχρι την κορυφή στα 2075μ. Το Σάββατο διανυκτερεύσαμε στο Κεφαλοχώρι της Κόνιτσας στον συμπαθητικό ξενώνα του χωριού οι περισσότεροι και οι λίγοι, αλλά γνήσιοι φυσιολάτρες σε αντίσκηνα, αφού πρώτα χαρήκαμε την παρέα με τοπικούς μεζέδες και καλό κρασί.

Τα Μαστοροχώρια έχουν τουριστικό ενδιαφέρον (πέτρινες κατασκευές σπάνιες), φιλόξενους ανθρώπους και ρυθμό ζωής που έστω και λίγο, χρειάζονται σαν φίλτρο αναζωογόνησης οι αλλοτριωμένοι κάτοικοι των αστικών κέντρων.

Ανεβαίνοντας προς την κορυφή κάλυκες και θραύσματα όλμων φέρνουν στη μνήμη μας τις μάχες που δόθηκαν εδώ την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Αναλογιζόμαστε το κουράγιο, το θάρρος, την αυτοθυσία, το πείσμα, τον φανατισμό των αντιπάλων και περνουμε θέση υπέρ η κατά.

Ριπή οπλοπολυβόλου ακούγεται; Ναι είναι ο Δρυοκολάπτης που μας επαναφέρει στο σήμερα κι ένα γύρω ν’ αστράφτει το χιόνι στις κορυφές του Σμόλικα, της Βασιλίτσας, της Γκαμήλας. Κρύος αέρας, πλούσιος σε οξυγόνο, γεμίζει τα σωθικά μας. Λίγο ακόμα στους βράχους με ιδρώτα, μετά το χιόνι και να η κορυφή. Από εδώ επάνω μπορείς να δεις ακόμα και τον Κόζιακα, τα βουνά της Αλβανίας και των Σκοπίων. Πραγματικό πανόραμα. Η ικανοποίηση των αισθήσεων δεν περιγράφεται, γι’αυτό σας καλούμε στην επόμενη εξόρμηση μας.

Have your say