< <

Γαρδίκι

gardiki1ApoMakriaRaxh Gardiki1DytikhOpsh Gardiki8 GardikiKentrPlateia OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Γαρδίκι είναι κτισμένο στις πλαγιές του όρους Κακαρδίτσα στα 1040 μέτρα.
Φημίζεται για το ξηρό και υγιεινό κλίμα του. Οι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 200, ενώ το καλοκαίρι φτάνουν τους 5000. Το Γαρδίκι, η Τζούρτζια και το Παλαιοχώρι υπήρξαν περιοχές της επικράτειας του αρχαίου βασιλιά Αθάμα. Πρωτεύουσα ήταν το Παλαιοχώρι. Στη θέση Ρούνες υπάρχουν ίχνη αρχαίου οικισμού με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αξιοθέατα:

Η Μονή Ανταποδόσεως της Θεοτόκου, σε μικρή απόσταση από το χωριό. Χτίστηκε το 1830 από τους αδελφούς Χύτα, κλεφταρματολούς της περιοχής. Ανακαινίστηκε το 1842 και το 1892. Σήμερα είναι έρημο. Πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου με τριήμερο γλέντι.
Η Μονή της Αγίας Τριάδας (1750), και οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου (1893), Προφήτη Ηλία (1913) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1700).
Μεγάλο πανηγύρι γίνεται από 14 έως 17 Αυγούστου στην πλατεία του χωριού.

Διαδρομές:

Η βασικότερη διαδρομή γίνεται προς την κορυφή της Κακαρδίτσας. Είναι μια μεγάλη και επίπονη πορεία σε γυμνό και τραχύ έδαφος που γίνεται κυρίως το καλοκαίρι. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καλό είναι να ξεκινήσει κανείς νύχτα για να φτάσει νωρίς το πρωί στην κορυφή. Η Κακαρδίτσα είναι το φυσικό όριο μεταξύ των νομών Τρικάλων και Άρτας. Από εδώ φαίνεται η λίμνη των Ιωαννίνων.
Μια άλλη όμορφη πορεία γίνεται από το μοναστήρι Ανταποδόσεως της Θεοτόκου προς την Μακριά Ράχη ή Πλουν (1.702 μ.) που απαιτεί περίπου 3 ώρες

Have your say