< <

Από την Γκρόπα στο Καρατζούνι

Το πέρασμα της Γκρόπας κάναμε της προηγούμενη Κυριακή και με πορεία προς τη δεξιά πλευρά της ράχης. Γνωρίζουμε ότι το πέρασμα αυτό κατά τους χειμερινούς μήνες είναι δυσκολοδιάβατο και ειδικά για τους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής της Μεσοχώρας και της διευρυμένης κοινότητας Νεράιδας.

Η διαδρομή μας άρχισε από δασικό δρόμο που σιγά – σιγά κέρδιζε ύψος για να βρεθεί κάπου κοντά στα λιβάδια και την πρώτη στάνη. Στην άκρη της έχει μεγάλη ποτίστρα και πιο πάνω μια καλυβούλα σκαρφαλωμένη στα έλατα και ασφαλισμένη με μικρή κλειδαριά. Ποιός ξέρει τι να ασφαλίζουν εκεί! Ίσως την καρδάρα, τον τενεκέ για το γάλα, τα απαραίτητα εργαλεία για τους λίγους μήνες του καλοκαιριού.

Συνεχίζουμε για την ψηλότερη κορυφή της ράχης, το Καρατζούνη. Στη δεξιά της κόψης της το περίφημο περιβάλλον του Βαθυρεμιώτη, παραπόταμου του Αχελώου και κοντά του το Λειβαδοχώρι και το Παράμερο, χωριά σκαρφαλωμένα στη νότια πλευρά της οροσειράς του Αυγού. Στο βάθος η Μεσοχώρα και απέναντί της τα χωριά Παχτούρι – Αρματωλικό –Νεράιδα. Στα ανατολικά της κόψης είναι το μεγάλο κατέβασμα προς τα Στουρναρέικα που καταλήγει μέχρι τα στενά της Πόρτας.

Αυτά τα μέρη τα ξέρουμε, τα έχουμε ζήσει αλλά θέλουμε να τα ζήσουμε ξανά, να τα δείξουμε στους φίλους μας αλλά και στους νεώτερους, γιατί πρέπει και αξίζει τον κόπο.

Have your say