< <

Ανάβαση στο Χαλικόβουνο

Το Δυτικό μέρος του νομού μας είναι ένα κομμάτι της Πίνδου με ιδιαίτερα έντονο μορφολογικό ανάγλυφο. Αποτέλεσμα, ένα πλήθος κορυφών που δεν μας αφήνει να πλήξουμε σαν ορειβάτες. Αν μάλιστα θέλαμε να απαριθμήσουμε όλες τις εναλλακτικές διαδρομές προς κάθε μια από αυτές, θα γεμίζαμε το σημερινό μας δίστηλο.
Το κομμάτι που βρίσκεται μεταξύ Κόζιακα και Ασπροποτάμου περιλαμβάνει πολλές υψηλές κορυφές (Μπουντούρα, Μπάτης, Τσούμα, Χαλικόβουνο, Καπ Γκρας) που λόγω και της κεντρικής θέσης τους προσφέρουν ιδιαίτερα αξιόλογη θέα, όταν μάλιστα ευνοούν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Αυτό είχαμε την τύχη να διαπιστώσουμε την προηγούμενη Κυριακή 12/11, στην προγραμματισμένη μας ανάβαση στο Χαλικόβουνο.
Ο καιρός ελάχιστα ψυχρός, ιδιαίτερα ευνοϊκός για ορειβασία.
Η διαδρομή ακολουθεί αρχικά δασικό δρόμο που μετά από πορεία μιας περίπου ώρας καταλήγει σε ποτίστρα. Από εδώ συνεχίζει μονοπάτι χωρίς σήμανση που ακολουθεί πορεία Βόρεια – Βορειοανατολική. Σε μισή ώρα βγαίνουμε από το δάσος. Στο γυμνό αλπικό τοπίο ξεχωρίζει δεξιά η Τσούμα (υψ. 2055 μ) και στο βάθος αριστερά το Χαλικόβουνο (υψ. 2135 μ.)
Η ξερή κοίτη ενός ρέματος οδηγεί απ’ ευθείας στη βάση του κώνου της κορυφής. Αποφεύγουμε αυτή την επίπονη διαδρομή και προτιμάμε να κινηθούμε περιμετρικά, περνώντας κάτω από την Τσούμα, μέχρι τη βάση του Χαλικόβουνου γλιτώνοντας έτσι και τον ψυχρό αέρα.
Σε μια ώρα βρισκόμαστε κάτω από την κορυφή. Μια τελευταία προσπάθεια και φτάνουμε. Μπροστά μας οι απότομες ανατολικές κόψεις της οροσειράς, σχηματίζουν απόκρημνα βάραθρα. Στα πόδια μας, αριστερά τα Κονάκια, τα Δολιανά  και η Κρανιά. Ξεχωρίζουν οι στέγες των σπιτιών και οι έρημοι δρόμοι. Δεξιά το Παλιοχώρι.
Γύρω μας, παρέλαση πανύψηλων κορυφών: Λουπάτα, Μαρόσα, Αυγό, Χατζή, Τζουμέρκα, Κακαρδίτσα, Περιστέρι. Στο βάθος ο Σμόλικας, η Γκαμήλα και η Νεμέρτσκα στην Αλβανία. Να και οι κορυφές του Ολύμπου, προβάλλουν στην αχλύ.
Η ησυχία είναι απόλυτη, η ερημιά του τοπίου μοναδική. Όρνια πετούν γύρω από τα βάραθρα.
Η επιστροφή μας είναι πιο σύντομη. Μια στάση στη βρύση για ανασυγκρότηση. Παρακάμπτουμε τον δασικό δρόμο και ακολουθούμε μονοπάτι που περνά μέσα από πυκνό δάσος ελάτης και οξιάς. Σύντομα φτάνουμε στα αυτοκίνητά μας. Άλλο ένα ταξίδι τελείωσε.

Have your say