< <

Ανάβαση στο Περήφανο του Γράμμου

Για τρίτη φορά στα δυο χρόνια της ζωής του, ο σύλλογός μας ανέβηκε στο Γράμμο. Αυτό φανερώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει τούτο το μεγάλο σε έκταση βουνό, τέταρτο σε ύψος μετά τον Όλυμπο, το Σμόλικα και το Καϊμακτσαλάν. Είναι το βορειότερο τμήμα της Πίνδου και αποτελείται από δυο κορυφογραμμές. Μια που ξεκινά από τον κάμπο της Κόνιτσας και καταλήγει στην Καστοριά οριοθετώντας Ελλάδα και Αλβανία και μια κάθετη στην πρώτη που χωρίζει την Ήπειρο από τη Μακεδονία. Ο ΒΔ υδροκρίτης συγκεντρώνει τα νερά στο Σαραντάπορο που κυλώντας στον κάμπο της Κόνιτσας καταλήγει στον Αώο. Ο ΒΑ υδροκρίτης δημιουργεί τον Αλιάκμονα, με κύριο τροφοδότη την κοιλάδα της Γράμμοστας. Εκτός από την υψηλότερη κορυφή που είναι γνωστή σαν 2520 από το υψόμετρό της, άλλες πανύψηλες κορυφές όπως το Περήφανο (2442 μ), η Μαύρη Πέτρα (2431 μ.) η Κιάφα (2393 μ), το Σακούλι (2412 μ), το Μουτσέλι (2334 μ) και η Πάνω Αρένα (2192 μ) αποτελούν στόχους όλων των ορειβατών. Είναι το μοναδικό βουνό με τόσες κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα.

Στην περίοδο του εμφυλίου υπήρξε το πεδίο των σκληρότερων μαχών. Εδώ έπεσε η αυλαία του μεγαλύτερου δράματος της σύγχρονης ιστορίας μας. Από τότε, τα περισσότερα χωριά της περιοχής ερήμωσαν. Γράμμοστα, Λιανοτόπι, Λιβαδότοπος: Γκρεμισμένοι τοίχοι, ζωές ερειπωμένες. Στα απέραντα αλπικά λιβάδια, λιγοστά βόσκουν πλέον πρόβατα, αφού οι άνθρωποι δεν ξαναπάτησαν εδώ το πόδι τους.

Αφετηρία της πορείας μας η Αετομηλίτσα, ένα από τα πιο ορεινά χωριά μας. Χτισμένο σε υψόμετρο 1430 μέτρων, στην αγκαλιά του Γράμμου. Οι κάτοικοί του ζούσαν κάποτε σε ένα άλλο χωριό που λεγόταν Μηλιά, αλλά σύμφωνα με την παράδοση μετακόμισαν εδώ όταν είδαν έναν αετό και το θεώρησαν καλό σημάδι. Έτσι η αετοφωλιά έγινε Αετομηλίτσα. Κατ’ άλλους, το άσχημο κλίμα της Μηλιάς οδήγησε στη δημιουργία του νέου χωριού.

Κυριακή, πριν η μέρα ξημερώσει είμαστε καθ’ οδόν για την κορυφή. Αρχικός στόχος το μνημείο που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2150 μέτρα. Χρειάζονται δύο ώρες συνεχούς ανηφορικής πορείας για να καλύψουμε την υψομετρική διαφορά των 700 μέτρων. Από εδώ, οι ψηλότερες κορφές του Γράμμου είναι μπροστά μας. Σε μια ώρα έχουμε σκαρφαλώσει στο Περήφανο, τη δεύτερη σε ύψος κορυφή. Δεξιά η Κιάφα και μπροστά το διάσημο 2520. Θαρρείς ότι τρυπά τον ουρανό τούτος ο απόκρημνος κώνος. Κάτω από τα πόδια μας απέραντα λιβάδια με καταπράσινο χορτάρι. Καθώς λιώνουν τα τελευταία χιόνια, κίτρινοι κρόκοι παίρνουν τη θέση τους. Νερά κυλούν από παντού και δίνουν ζωή σ’ έναν βοτανικό παράδεισο. Όλα της φύσης τα χρώματα συγκεντρωμένα στ’ αγριολούλουδα του Γράμμου. Ένας απέραντος παράδεισος φυτρώνει πάνω από τα κόκαλα των νεκρών του εμφυλίου.

Have your say