< <

9 ώρες χιόνι για τις 9 Βρύσες

Οι 9 Βρύσες αποκαλείται η περιοχή κάτω από τον κώνο της Καζάρμας στο βορεινό τμήμα του βουνού. Η Καζάρμα (μάλλον από το λατινικό casa: το σπίτι και τον αρματωμένο, δηλαδή φυλάκιο) είναι η κορυφή που βλέπουμε από τα Τρίκαλα, αριστερά από τον Τύμπανο με το παλιό διακριτό πυροφυλάκιο.  Τα νερά της κορυφής αναβλύζουν εδώ σε διάσπαρτες πηγές, όλο τον χρόνο, σε υψόμετρο 1600μ. Τόπος άριστος για κτηνοτροφία και ευτυχώς γεμάτος μαντριά ακόμη.

Πειθήνιοι στο πρόγραμμα του συλλόγου ξεκινήσαμε από την Κερασιά με στόχο τις 9 Βρύσες και επιστροφή από το παλιό μονοπάτι που περνάει από τις 9 βρύσες ακολουθεί το ρέμα και διασχίζει το φαράγγι του Ανθοχωρίου με κατάληξη στον νερόμυλο με την τριστέλα, δίπλα στον δρόμο. Ως γνωστόν είμαστε Σύλλογος παντός καιρού, μόνο η έντονη βροχή  μπορεί να ανακόψει τις εξορμήσεις μας. Το χιόνι θα μας σταματούσε, με τίποτα!

Από το πρώτο βήμα μας υποδέχεται ο σημερινός μόνιμος σύντροφος, το χιόνι. Η διαδρομή έχει ήπια κλίση από την Κερασιά και έτσι κερδίζουμε εμείς ύψος και το χιόνι πάχος. Όταν φθάνουμε στον προορισμό μας δεν μπορούμε να βρούμε ούτε πηγές, ούτε χωματόδρομο, ούτε την πετρόχτιστη  βρύση. Το χιόνι διαφεντεύει τα πάντα. Όλα υποταγμένα κάτω από τον όγκο του. Το button βυθίζεται στο χιόνι ολόκληρο και γη δεν συναντά. Σίγουρα πάνω από δυο μέτρα χιόνι. Καλοσυνάτο μας κρατάει στον αφρό και εμείς προσπαθούμε να μαντέψουμε κάτω από ποιόν είναι η πέτρινη βρύση με το εικονοστάσι.

Τα σημάδια του ΕΟΣΚ Καρδίτσας μας οδηγούν προς την Καμάρα, το πέτρινο γεφύρι του ξεχασμένου εμπορικού δρόμου Αργιθέας – Νεβρόπολης.  Το μονοπάτι ξεκινάει από τον διάσελο του Αγ. Νικολάου, διασχίζει τις οξιές πάνω από τον σημερινό δρόμο, στρίβει νότια και αρχίζει να κατηφορίζει προς το Ανθοχώρι ακολουθώντας το ρέμα που συγκεντρώνει το νερό από τις πηγές. Τσουλώντας στο χιόνι αρχίζουμε να το ακολουθούμε. Σύντομα πρέπει να βρούμε το γεφύρι. Το χιόνι μάλλον το υποτιμήσαμε και τώρα μας εκδικείται.

 Όγκοι χιονιού έχουν γλιστρήσει από τις πλαγιές και έχουν συγκεντρωθεί στην κοίτη του ρέματος. Μέχρι την μέση στο αφράτο χιόνι αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο του πνιγμού από χιόνι. Κολύμπι προς τα πίσω. Καταϊδρωμένοι φθάνουμε σε αυτό που θεωρούμε χωματόδρομο. Μόνη λύση να κρατηθούμε ψηλά και να αποφύγουμε την ρεματιά. Η Καμάρα, θαμμένη στο χιόνι, θα έχει την ίδια τύχη με τις 9 βρύσες.

Ο χωματόδρομος όλο πιρουέτες ακολουθεί το ανάγλυφο και μακραίνει την διαδρομή μας. Το χιόνι λεπταίνει αργά και μαλακώνει γρήγορα. Πολλά κοπιαστικά χιλιόμετρα μας περιμένουν. Ούτε σκέψη για να κατέβουμε προς  το ρέμα για να διασχίσουμε το φαράγγι. Ο απειλητικός βρυχηθμός του φτάνει μέχρι εδώ πάνω. Ευτυχώς που θυμόμαστε τον δρόμο που πάει στο Ανθοχώρι χωρίς να περάσει από το φαράγγι.

Σουρουπώνει όταν για πρώτη φορά μπορούμε να καθίσουμε στο νερόμυλο, περήφανοι για τα ποδάρια μας που άντεξαν τα 17 χιλιόμετρα της μάχης του χιονιού. 9 ώρες χιόνι για τις 9 βρύσες.

Have your say