< <

Τριγγία

Το Σάββατο πριν την 25η Μαρτίου, μέλη του συλλόγου βρέθηκαν στην Τριγγία (2.204 μέτρα υψόμετρο), κορυφή του ομώνυμου ορεινού συγκροτήματος της Νότιας Πίνδου. Η εκκίνηση έγινε από την Κρανιά (υψόμετρο 1142μ.) και συγκεκριμένα από τον οικισμό των Σαρακατσαναίων, τα Κονάκια, ο οποίος βρίσκεται 3 χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού.

Ο καιρός ήταν υπέροχος και χωρίς έντονο κρύο, προμηνύοντας έτσι μία ανάβαση χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Φορτώνοντας τα σακίδια στους ώμους και εφοδιασμένοι με κραμπόν και πιολέ για κάθε ενδεχόμενο ξεκινάμε την πορεία μας.

Αρχικά, αποφασίζουμε να μην πάρουμε τον δασικό δρόμο ο οποίος είναι καλυμένος από χιόνι και θα μας έβγαζε κατευθείαν στα μαντριά της Γκιώναλης, αλλά να ακολουθήσουμε μια πορεία ήπιας κλίσης και μέσα από το δάσος αυξάνοντας λίγο την δυσκολία της ανάβασης.

Η καλή ποιότητα του χιονιού καθώς και οι άριστες καιρικές συνθήκες δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα. Έπειτα από μία σχετικά εύκολη ανάβαση, διάρκειας περίπου μιας ώρας και ακολουθώντας πορεία πότε από τον δασικό δρόμο και πότε από το δάσος, βγαίνουμε στα, σκεπασμένα από χιόνι, μαντριά της Γκιώναλης. Ευρισκόμενοι πλέον σε υψόμετρο περίπου 1800 μέτρων, το κατάλευκο τοπίο που απλώνεται μπροστά μας, μας καλεί να κάνουμε μια μικρή διακοπή ώστε να θαυμάσουμε την άγρια αυτή ομορφιά αλλά και να πάρουμε μερικές ανάσες.

Έπειτα από το ολιγόλεπτο διάλειμμα, ακολουθούμε αναφορική διαδρομή που θα μας οδηγήσει στην κορυφογραμμή της Τριγγίας. Δεδομένης της απότομης κλίσης αλλά της ποιότητας του χιονιού, η ομάδα παίρνει την απόφαση να φορέσει τα κραμπόν ώστε να διευκολυνθεί η ανάβαση αλλά και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πτώσης. Μετά από μία 45λεπτη πορεία μέτριας δυσκολίας φτάνουμε στην κορυφογραμμή, όπου η κορυφή της Τριγγίας είναι πλέον ορατή. Συνεχίζοντας, παρατηρούμε σε ορισμένα σημεία να έχουν σχηματισθεί “κορνίζες”,  κάτι που μας κάνει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κινούμαστε λίγα μέτρα πιο κάτω και παράλληλα της κορυφογραμμής. Σε 30 λεπτά περίπου βρισκόμαστε στην κορυφή της Τριγγίας, στα 2.204 μέτρα. Ο ηλιόλουστος καιρός σε συνδυασμό με την άπνοια και την έλλεψη υγρασίας κάνουν τις συνθήκες ιδανικές για παρατήρηση. Σπουδαίοι ορεινοί όγκοι της χώρας μας, όπως ο Όλυμπος, ο Σμόλικας αλλά και το Δοκίμι, το Χιόλι, το Καπ Γκρας αλλά και πολύ άλλοι είναι ορατοί.

Το χιόνι ήταν αρκετό αφού το τριγωνομετρικό ήταν σχεδόν καλυμμένο. Η παρουσία μας στην κορυφή διήρκησε σχεδόν μία ώρα, ώστε να γίνει το απαραίτητο μάθημα προσανατολισμού αλλά και για τον εφοδιασμό μας με τις αναμνηστικές φωτογραφίες.
Ακολουθούμε σχεδόν την ίδια διαδρομή για την επιστροφή στο χωριό, σε χαλαρούς πλέον ρυθμούς. Φτάνοντας στην Κρανιά και ενώ ουσιαστικά είναι απόγευμα, αποφασίζουμε να ξεκουραστούμε για λίγο στο καφενείο του χωριού. Εκεί, οι λιγοστοί θαμώνες  μας υποδέχτηκαν θερμά, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση μας έκανε η περιγραφή τους για τις ζημιές που έχει υποστεί το χωριό από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις.

Triggia-2 Triggia-3 Triggia-4 Triggia-5

Have your say