< <

Το “κουκούλι του Διάκου” η Ορθόβραχος

Ο μεγάλος βράχος που υπάρχει στην κορυφή του βουνού και το κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες κορυφές, πάντοτε μας εντυπωσίαζε κοιτάζοντας το, είτε από τον δρόμο προς την Ελασσόνα, είτε από τις Βρυσοποϋλες Ολύμπου. Τελικά η επιθυμία μας να το επισκεφτούμε πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Η εκκίνηση εγινε από το χωριό Φλάμπουρο που βρίσκεται στον δήμο Ολύμπου στον νομό Λάρισας. Συγκριτικά με τον γερο Όλυμπο το βουνό θα το χαρακτηρίζαμε νάνο. Από την κορυφή του όμως, σε ανταμείβει αυτή η υπέροχη θέα προς αυτόν τον μύθο που ονομάζεται Όλυμπος, αλλά και προς τον κάμπο της Ελασσόνας.

Μπροστά μας είχαμε το ρέμα-χαράδρα του Μαυρατζα-Σπαρμού που εκτείνεται στα 10χιλ. με τον χιονισμένο Καλόγερο (2700)μ ως υψηλότερη κορυφή. Από την άλλη πλευρά του ρέματος τον Αγ. Αντώνιο και αυτόν χιονισμένο και πιο πίσω η μύτη του Σκολιου. Δυστυχώς όμως οι νεοέλληνες γενικά, και δυστυχώς ορισμένοι ορειβατικοί σύλλογοι, έχουν βάλει σκοπό με την μανία που τους έχει πιάσει, να καταστρέψουν αυτό το μνημείο τις φύσης. Οι δρόμοι που ανοίγουν είναι εμφανείς παντού και το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταστρέφουν το φυσικό τοπίο. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την προώθηση του ορεινού τουρισμού όπως διάνοιξη, διαμόρφωση, βελτίωση και διαφήμιση ορεινών μονοπατιών με γνώμονα τη διασκέδαση και τις ανάγκες όλης της οικογένειας για να μην χαθεί η ηρεμία και ομορφιά από τον τόπο. Φτάνουν πια αυτά τα χιονοδρομικά κέντρα σε κάθε βουνό της Ελλάδος πόσο μάλιστα στον Όλυμπο.

Στο γυρισμό επισκεφτήκαμε και το παλιό του 17 αιώνα αλλά ανακαινισμένο μοναστήρι της Αγ.Τριάδος Σπαρμού που ήταν εκεί κοντά έχοντας μια φιλική συζήτηση με τον ηγούμενο της μονής.

Have your say