Αν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερες δημοσιεύσεις του συλλόγου μας, θα βρει πλήθος αναφορών στην περιοχή των Αντιχασίων, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία που δίνουμε σε αυτόν τον τόπο. Είναι η εγγύτητα στην πόλη των Τρικάλων, η σχετικά εύκολη πρόσβαση, η ομορφιά αλλά και το φυσικό ενδιαφέρον των χαμηλών αυτών βουνών. Έτσι, το πρωινό της περασμένης Κυριακής μας βρήκε στο Μαυρέλι, το ορεινότερο χωριό της περιοχής. Στόχος μας η κορυφή Πυραμίδα (Μετερίζι) πάνω από το χωριό, σε μια διαδρομή που έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές κατά το παρελθόν.
Το Μαυρέλι βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Νομού Τρικάλων, στα σύνορα τριών νομών Τρικάλων-Γρεβενών-Λάρισας και ανήκει στον Δήμο Καλαμπάκας. Παλιό κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι χτισμένο στις πλαγιές των Αντιχασίων, σε υψόμετρο 1130 μέτρων και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 379 κάτοικοι. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρελίου ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα, 2 χλμ. νοτιότερα.
Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται από την παράδοση στα 1453. Οι Μαυρελιώτες έλκουν την καταγωγή τους από την Κατράτζα Κοζάνης και εξασκούσαν την εποχή εκείνη τα επαγγέλματα του καρβουνά και του υλοτόμου. Η παλιά τοποθεσία του χωριού ήταν στη θέση «Αμπέλια» και η μεταφορά στη σημερινή του θέση, κατά την παράδοση έχει σαν αφορμή την εικόνα της Παναγίας, η οποία έφευγε από την παλιά θέση του χωριού και πήγαινε εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένη η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταβυζαντινός ναός του 18ου αιώνα που πάλι κατά την παράδοση χτίστηκε με παρότρυνση του παπά-Θύμιου Βλαχάβα. Εκεί τον Δεκαπενταύγουστο τελείται λειτουργία με αρτοκλασία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι.
Το πέτρινο σχολείο του χωριού, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ήταν εγκαταλελειμμένο, απέκτησε και πάλι ζωή, με τη μορφή λαογραφικού Μουσείου. Εκεί μπορεί κανείς να δει σχολικά βιβλία και αντικείμενα των παλαιοτέρων χρόνων, φωτογραφίες από τα τότε σχολικά χρόνια και αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι.
Στο Μαυρέλι υπηρέτησε ο Γεώργιος Κονδύλης (1879-1936), υπολοχαγός τότε του Σώματος των Ευζώνων, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Σώζεται σε καλή κατάσταση το «Φυλάκιο Κονδύλη», σε ύψωμα 1.200 μ.
Στην ιστορική μνήμη των κατοίκων διατηρείται το πέρασμα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού από τα μέρη τους, ενώ στις αρχές του αιώνα έδρασαν στην περιοχή οι λήσταρχοι Γκαντάρας και Γιαγκούλας. Κεντρικό γεγονός αποτελεί το Αντάμωμα των απανταχού Μαυρελιωτών που γίνεται στις 10-20 Ιουλίου στην πλατεία, με χορευτικά συγκροτήματα, έκθεση αντικειμένων και χορό γερόντων.