< <

Στην στέγη της Ελλάδας

Στην είσοδο του ΚΕΟΑΧ ο σκοπός μάλλον αιφνιδιάστηκε από την παρουσία μας. Χαράματα, το στρατόπεδο κοιμάται στην αγκαλιά του Ολύμπου. Η φούρια της εκπαίδευσης έχει περάσει, οι χιονοδρόμοι αποχώρησαν. ‘Έμεινε η ολιγάριθμη φρουρά να μετρά τις μέρες που απέμειναν ως την απόλυση. Στην αγκαλιά του Ολύμπου. Τυχεροί ή άτυχοι; Ελεύθεροι στον άνεμο των κορυφών ή δέσμιοι του βουνού, χίλια οκτακόσια μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας;

Για εμάς αυτή η αετοφωλιά είναι ο συντομότερος τρόπος προσπέλασης των υψηλότερων κουφών του μυθικού βουνού. Χωρίς την αίγλη της ανατολικής πλευράς με τα πολύβουα καταφύγια και το πλήθος των ορειβατών που κατακλύζουν πλαγιές και κορυφές. Τοπίο γυμνό, σκληρό, πεδίο πετρώδες, κακοτράχαλο. Στη δωρική εικόνα της δυτικής πλευράς το πράσινο απουσιάζει. Τα βράχια διαδέχονται οι γκρεμοί, οι σάρες, τα λιθάρια.

Την δυσκολία προσαρμογής στο υψόμετρο επιβαρύνει η έντονα ανηφορική πορεία. Κατά μήκος της πίστας του σκι με κλίση που κόβει την αναπνοή. Τα επτακόσια μέτρα της υψομετρικής διαφοράς από το μικρό καταφύγιο ανάγκης είναι το δυσκολότερο κομμάτι της πορείας μας.

Στην αρχή του λιφτ ανταμώνουμε τις πρώτες ηλιαχτίδες. Φωτίζονται οι βιολέτες, ξυπνούν τα χρώματα. Κίτρινα, μωβ, λευκά, γαλάζια. Πως ενδημούν αυτά τα τρυφερά και ντελικάτα άνθη πάνω στις πέτρες τις γυμνές; Ο άνεμος σαρώνει την πλαγιά σείοντας τα «πιατάκια» του λιφτ. Σηκώνει σύννεφα από τα βάθη των φαραγγιών που αρχίζουν να συρρέουν γύρω από τις κορυφές. Η αιθρία είναι σπάνια στον Όλυμπο, το μικροκλίμα του οποίου είναι κάτι το εντελώς απρόβλεπτο. Βουνό δύστροπο σαν τους θεούς του.

Κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα χρειαστήκαμε ως το καταφύγιο ανάγκης, στη βάση του Αγίου Αντωνίου. Ανοικτό σε όλους, όλες τις εποχές του έτους άριστα συντηρημένο και εφοδιασμένο από την φρουρά του ΚΕΟΑΧ, το μικρό ξύλινο οίκημα αποτελεί την επιτομή της λέξης «καταφύγιο». Χαμένο στη θάλασσα των κορυφών, επιβάλλει στους περιστασιακούς ενοίκους του τον σεβασμό. Εδώ κανείς δεν καταστρέφει, ούτε άσκοπα καταναλώνει. Είναι ο τόπος που εξημερώνει τους ανθρώπους ή απλά εδώ συχνάζουν άλλου τύπου άνθρωποι; Ξεφυλλίζουμε το βιβλίο επισκεπτών γυρίζοντας πίσω στον χρόνο: 21-8-2011 η προηγούμενη παρουσία μας εδώ. Το μελάνι ξεθώριασε, οι αναμνήσεις όχι. Από το ανοικτό παράθυρο άπλετο μπαίνει το φως. Εωθινό, ενισχυμένο από την αντανάκλαση στα χιόνια που από εδώ και πάνω είναι άφθονα.

Το κάλεσμα των κορυφών. Πώς να αντισταθείς στο άκουσμά του; Φτερά δίνει στα πόδια μας η λευκή παγωμένη κρούστα. Στην επιφάνειά της γλιστράμε απαλά με μικρές συντονισμένες κινήσεις. Ο χειμώνας εναλλάσσεται με την άνοιξη κάθε φορά που ο ήλιος κρύβεται σε μαύρα σύννεφα. Ο νεφεληγερέτη μας υποδέχεται στο βασίλειό του. Επιστρατεύουμε τα πιο χοντρά μας ρούχα για να διαβούμε το κατώφλι του. Στο υψόμετρο των 2700 μέτρων αφήνουμε δεξιά την παράκαμψη για τον Άγιο Αντώνιο και συνεχίζουμε βόρεια, αντίκρυ στον προορισμό μας. Σκολιό, η δεύτερη ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, μόλις έξι μέτρα χαμηλότερη του Μύτικα. Κάποιος έφτασε ως εδώ πριν από μέρες. Ακολουθούμε τα μοναχικά πατήματά του.

Ένα ζωνάρι ξέχιονο μας οδηγεί από την βάση της πυραμίδας ως το ακροτελεύτιο σημείο. Πάνω από το φοβερό βάραθρο των Καζανιών απογειώνονται ο Μύτικας και το Στεφάνι. Δεν υπάρχει εντυπωσιακότερο θέαμα στον ελληνικό ορεινό όγκο. Δεξιότερα, το επίφοβο πέρασμα της Κακόσκαλας, χιονοσκέπαστο και απαγορευτικό. Ο αέρας καταλάγιασε, σταμάτησε το πήγαινε – ένα των νεφών. Εντυπωσιακή σιγή πάνω από τον Όλυμπο. Είμαστε μόνοι σε ολόκληρο το βουνό. Στο μεσουράνημα του ήλιου σταμάτησε ο χρόνος .

Ένα σμήνος κιτρινοκαλιακούδες πετάει πάνω από τα κεφάλι μας και χάνεται στο βάραθρο βάζοντας ξανά σε λειτουργία τα ρολόγια. Βουλιάζουμε στο χιόνι ως τα γόνατα. Απολαυστικό κατέβασμα στη βάση της κορυφής και ξανά στα πρωινά πατήματά μας. Ο Άγιος Αντώνιος είναι μια πρόκληση και τα 150 μέτρα της υψομετρικής διαφοράς ασήμαντα. Ακόμα μια από τις ψηλές κορφές του Ολύμπου κάτω από τα πόδια μας. Στο βάθος άλλες παραταγμένες στη σειρά. Μα η μέρα μίκρυνε, η κούραση σωρεύεται, ώρα να επιστρέψουμε.

Olimpos Olimpos37 Olimpos48 Olimpos51 Olimpos58

Have your say