< <

Στα δάση της οξιάς – Φλάμπουρο

Φανταστείτε ένα πράσινο τόσο διάφανο που διαθλά το φως του ήλιου. Μια θάλασσα από οξιές στην τρυφερότερη εποχή τους. Πλαγιές ολόκληρες γεμάτες από νεαρά δέντρα με ανοιχτόχρωμους κορμούς.

Περπατάμε σε αμιγές δάσος οξιάς βορειοανατολικά της τεχνητής λίμνης Αώου. Η άνοιξη στο αποκορύφωμά της. Νερά ξεχύνονται από παντού σχηματίζοντας ρέματα που καταλήγουν στον Αώο και μικρά υγρολίβαδα στα ξέφωτα. Τα τελευταία χιόνια στις σκιερές γωνιές, υπολείμματα ενός παρατεταμένου χειμώνα, σκεπάζονται από φύλλα ξεραμένα. Μας συνοδεύει το κελαΐδισμα των πουλιών, καλά κρυμμένων στα φυλλώματα του δάσους. Στις άκρες του δασόδρομου κυριαρχεί η Tulipa Australis , μια εντυπωσιακή κίτρινη τουλίπα, χαρακτηριστική της περιοχής. Και πολλές ορχιδέες, που τώρα είναι στην ακμή τους.

Ακολουθούμε τις ταμπέλες με ένδειξη Ρ4 ένα από τα πολλά μονοπάτια γύρω από τα βουνά που κυκλώνουν τη Βάλια Κάλντα. Ο δικός μας στόχος όμως δεν έχει σήμανση. Είναι το Φλάμπουρο, μια άγνωστη κορυφή πάνω από τη Βοβούσα. Ανάμεσα σε αυτή και στον Αφτιά κυλάει ο Αώος με κατεύθυνση βόρεια. Έχοντας έναν κατά προσέγγιση προσανατολισμό με τη βοήθεια του χάρτη, αφήνουμε το δρόμο και ανηφορίζουμε απότομα μέσα στις οξιές. Δύσκολη δουλεία, αφού τα ξεραμένα φύλλα γλιστράνε. Η φυσική αναγέννηση αυτού του δάσους είναι εκπληκτική. Σε πολλά σημεία αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε πορεία.

Μετά από κόπο και ιδρώτα φτάνουμε στην κορυφογραμμή. Από εδώ βλέπουμε απέναντί μας τη Γκαμήλα και το Σμόλικα, δυο από τα ψηλότερα βουνά της χώρας μας. Κάποια στιγμή ξεχωρίζουμε και τη Βοβούσα, χαμένη στο πράσινο. Τώρα οι οξιές αραιώνουν και δίνουν τη θέση τους στα ρόμπολα. Πυκνή βλάστηση μέχρι την κορφή. Φτάνουμε στο τριγωνομετρικό μετά από δυο περίπου ώρες πορείας. Στα πόδια μας τα γαλάζια νερά της λίμνης γυαλίζουν στον ήλιο. Η Φλέγγα, το Αυγό, η Πυροστιά, η Αγιουάρα. Γνωστές κορφές που τόσες φορές ανεβήκαμε και που ποτέ δεν έπαψαν να μας ελκύουν. Όλος ο τόπος εδώ γύρω έχει μια ομορφιά ιδιαίτερη, έναν εντελώς δικό του χαρακτήρα.

Σίγουρα θα ξαναρθούμε το φθινόπωρο, όταν οι οξιές θα φορούν τα εκθαμβωτικά χρώματα της ωριμότητάς τους.

Have your say