< <

Πολυθέα (Δραγοβίστι ή Ντραούστι)

poly8 polythea1 polythea2

Η Πολυθέα (παλιά ονομασία Δραγοβίστι ή Ντραούστι) είναι χτισμένο σε μια εξαιρετική τοποθεσία στα 1100 μέτρα υψόμετρο, μέσα στα έλατα.
Οι δρόμοι του είναι πλακόστρωτοι όπως και η μεγάλη πλατεία με τις βρύσες και τον πλάτανο.
Πολλοί έχουν χτίσει εδώ τα παραθεριστικά σπίτια τους, ενώ σώζονται μερικά παλιά πέτρινα αρχοντικά δίπατα και τρίπατα σπίτια με τις καλλιτεχνικές πέτρινες αυλόπορτες και τους εξώστες, κυρίως στην πάνω γειτονιά, όσα σώθηκαν από την καταστροφική μανία των γερμανών το 1943.
Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία Το χειμώνα στο χωριό μένουν περίπου 10 άτομα, αλλά το καλοκαίρι συγκεντρώνει περίπου 900 ανθρώπους.

Αξιοθέατα:

Κοντά στην Πολυθέα βρίσκεται η θέση «Τρία Ποτάμια» όπου συμβάλλει το Κρανιώτικο ρέμα με τον Ασπροπόταμο. Εδώ διαμορφώθηκε χώρος αναψυχής με λιθόκτιστη βρύση κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων.
Η εκκλησία του χωριού χτίστηκε το 1830 και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, ενώ το κεντρικό πανηγύρι γίνεται στις 18 Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια της Θεοτόκου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αντάμωμα των απόδημων Πολυθεατών που συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού κάθε δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου και γλεντάνε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς

Διαδρομές:

Μια μικρή και όμορφη διαδρομή οδηγεί στην πηγή Γκούρα, ΒΔ του οικισμού, σε χώρο αναψυχής μέσα σε δάσος ελάτων.
Η κλασσική διαδρομή γίνεται προς την κορυφή Καπ Γκράς από όπου η θέα προς τη γύρω περιοχή είναι πολύ όμορφη.

Have your say