< <

Οι κυριότερες κορυφές των Αγράφων

Καραβούλα 1869 ** Αχλαδιάς 1783 ** Καράβα 2184 *** Καζάρμα 1977 μ. *
Βουτσικάκι 2145 **** Τέμπλα 1800 * Μπορλέρο 2039 **** Πέντε Πύργοι 2018 μ. ****
Φτέρη 2128 **** Ντελιδήμι 2163 **** Γαλάτσι ή Ασημένιο βουνό 1890 * Σβώνη ή Μαράθια 2024 ***
Παπαδημήτρη 1930 *** Κόψη 1941 * Βουλγάρα 1653 ** Καπροβούνι 1447 **

Χαρακτηρίζουμε τις διαδρομές ως προς το βαθμό δυσκολίας (τεχνικές δυσκολίες, κλίση, απόσταση). Βαθμολογούμε την ευκολότερη από αυτές τις διαδρομές με 1 και τη δυσκολότερη με 5.
Πρέπει να τονίσουμε ότι η δυσκολία αυξάνει πολύ το χειμώνα, αφού η περιοχή είναι από τις πρώτες που αποκλείονται από τα χιόνια. Έτσι, ακόμα και η προσπέλαση στην αφετηρία της διαδρομής μπορεί να είναι από δύσκολη έως αδύνατη.

Καραβούλα (υψ. 1869 )

Η προσπέλαση γίνεται από το διάσελο “Αέρας” πάνω από την Αργιθέα, βαδίζοντας σε ράχη, μέχρι τον κώνο της κορυφής. Σύνολο πορείας 2 ώρες. Βαθμός δυσκολίας 2.
Μια εναλλακτική διαδρομή ξεκινά από το Ροπωτό και διαρκεί 2.30′. Αν ακολουθήσουμε το λούκι για την κορυφή, ο βαθμός δυσκολίας είναι 5. Αν προσεγγίσουμε την κορυφή ακολουθώντας την κορυφογραμμή από ανατολικά προς δυτικά, ο βαθμός δυσκολίας είναι 3.

Αχλαδιάς (υψ. 1783 )

Ξεκινάμε από την Άνω Παλυοκαρυά και σε 3.30′ φτάνουμε στην κορυφή περπατώντας αρχικά σε δάσος και στη συνέχεια σε πλαγιά. Βαθμός δυσκολίας 2.

Καράβα (υψ. 2184 μ.)

Η εκκίνηση γίνεται από το διάσελο Αγίου Νικολάου πάνω από το Βλάσι. Περπατάμε πρώτα σε δάσος οξυάς και στη συνέχεια σε γυμνό βουνό. Η πορεία διαρκεί 3.15′ και ο βαθμός δυσκολίας είναι 3. Μια εναλλακτική διαδρομή μπορεί να γίνει από το διάσελο “Αέρας”.

Καζάρμα (υψ. 1977 μ.)

Ξεκινώντας από το διάσελο του Αγίου Νικολάου ανεβαίνουμε στην κορυφή από το χωματόδρομο που οδηγεί στο πυροφυλάκειο σε 2 ώρες. Αν ακολουθήσουμε το μονοπάτι η πορεία διαρκεί λιγότερο. Βαθμός δυσκολίας 1.

Βουτσικάκι (υψ. 2145 μ.)

Το χειμώνα πρέπει να ξεκινήσουμε από το διάσελο του Αγίου Νικολάου για να φτάσουμε στην κορυφή σε 3 ώρες. Τις άλλες εποχές μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τον κώνο της κορυφής από τον ίδιο χωματόδρομο που οδηγεί στο πυροφυλάκειο της Καζάρμας συντομεύοντας την πορεία κατά μια ώρα. Βαθμός δυσκολίας 4. Μια εναλλακτική διαδρομή γίνεται από την κορυφή Τέμπλα.

Τέμπλα (υψ. 1800 μ.)

Η ανάβαση ξεκινά από το χωριό Νεράιδα της περιοχής του Μέγδοβα. Βαδίζουμε σε δασικό δρόμο ή σε μονοπάτι μέσα στο δάσος μέχρι το καταφύγιο και από εκεί η ανάβαση στην κορυφή είναι εύκολη. Ώρες ανάβασης 2.30′. Βαθμός δυσκολίας 1.

Μπορλέρο (υψ. 2039 μ.)

Εκκίνηση από τον οικισμό Ζυγογιαννέικα πάνω από τη λίμνη του Μέγδοβα. Αρχικά δασικό δρόμος και στη συνέχεια μονοπάτι στο δάσος που περνά από τις περίφημες “Πόρτες των Αγράφων”. Ώρες ανάβασης 3.30′. Βαθμός δυσκολίας 4.

Πέντε Πύργοι (υψ. 2018 μ.)

Ξεκινάμε από το Ανθηρό του δήμου Ιτάμου της Καρδίτσας (πίσω από τη λίμνη του Μέγδοβα) και ακολουθούμε μονοπάτι σε δάσος. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε μια – μία τις κορυφές μέχρι να φτάσουμε στην ψηλότερη και πιο απόκρημνη. Ώρες ανάβασης 4.20′. Βαθμός δυσκολίας 4.

Φτέρη (υψ. 2128 μ.)

Ανήκει στα δυτικά Άγραφα. Η εκκίνηση γίνεται από τον οικισμό Βαρβαριάδα από όπου φτάνουμε στο χωριό Μοναστηράκι (πορεία 1.30′). Από εδώ η κορυφή Λιάκουρα (2043 μ.) απαιτεί ανάβαση 2.30′. Συνεχίζοντας κορυφογραμμή φτάνουμε στη Φτέρη σε 2.15′. Βαθμός δυσκολίας 4.
Άλλη ανάβαση γίνεται από το Λιθοχώρι απ΄ ευθείας στη Φτέρη σε 3.15′.

Ντελιδήμι (υψ. 2163 μ.)

Ανήκει στα δυτικά Άγραφα και έχει πολλές ψηλές κορυφές. Ξεκινώντας από το Πετρίλο ακολουθούμε μονοπάτι που περνά μέσα από το χωριό, περνάμε δεξιά από τον Κοκκινόλακκο (υψ. 1918 μ.) και βγαίνουμε στην κορυφογραμμή από όπου βλέπουμε το χωριό Τροβάτο. Ανηφορίζοντας φτάνουμε στην κορυφή Αφωρισμένη (υψ. 2070 μ.) και από εδώ στην κορυφή Ντελιδήμι. Σύνολο διαδρομής 4.30′ . Βαθμός δυσκολίας 4.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ανεβούμε από τα χωριά Τροβάτο είτε Λεοντίτοείτε να ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο που ενώνει το Πετρίλο με το Τροβάτο και να ξεκινήσουμε από τον αυχένα.

Γαλάτσι ή Ασημένιο βουνό (υψ. 1890 μ.)

Είναι το βορειότερο βουνό των δυτικών Αγράφων. Η εκκίνηση γίνεται από το χωριό Στεφανιάδα. Το μονοπάτι παρακάμπτει το δασικό δρόμο και κινείται νοτιοδυτικά σε πευκοδάσος για 45′. Στη συνέχεια ανεβαίνουμε παράλληλα με το ρέμα και φτάνουμε στην κορυφή μετά από 2 ώρες συνολικά.

Σβώνη ή Μαράθια (υψ. 2024 μ.)

Βρίσκεται στο κέντρο των Αγράφων, πίσω από τη λίμνη του Μέγδοβα. Παίρνοντας το χωματόδρομο Καρδίτσας – Αγράφων, φτάνουμε κάτω από την κορυφή. Από το σημείο αυτό χρειάζεται ανάβαση 1.15′ μέχρι το τριγωνομετρικό. Βαθμός δυσκολίας 3.

Παπαδημήτρη (υψ. 1930 μ.)

Βρίσκεται νοτιότερα της Σβώνης. Ξεκινώντας από το Καροπλέσι ακολουθούμε το δασικό δρόμο μέχρι το τέλος του, ή εναλλακτικά βαδίζουμε σε μονοπάτι που διασχίζει το δάσος. Τέλος, ανεβαίνουμε στον απότομο κώνο της κορυφής. Σύνολο πορείας 2.30′. Βαθμός δυσκολίας 3.

Κόψη (υψ. 1941 μ.)

Ακολουθώντας το χωματόδρομο Καρδίτσας – Αγράφων, φτάνουμε στη διασταύρωση για τη Νιάλα και στρίβουμε αριστερά για τη Μαυρομάτα Ευρυτανίας. Μετά από 10 χλμ άσχημου δασικού δρόμου φτάνουμε κάτω από την κορυφή στην οποία ανεβαίνουμε σε 45′. Βαθμός δυσκολίας 1.

Βουλγάρα (υψ. 1653 μ.)

Μετά τη Ρεντίνα συνεχίζουμε το δρόμο για Καρπενήσι μέχρι τη στροφή για Μολόχα. Ακολουθούμε το χωματόδρομο για 6,5 χλμ μέχρι να συναντήσουμε μικρό γεφυράκι. Από εδώ ανεβαίνουμε ακολουθώντας απότομο μονοπάτι μέσα σε δάσος, μέχρι την κορυφογραμμή. Φτάνουμε στην κορυφή μετά από 1.20′. Βαθμός δυσκολίας 2.

Καπροβούνι (υψ. 1447 μ.)

Είναι μια χαμηλή κορυφή των ανατολικών Αγράφων, πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας. Ξεκινάμε από το μνημείο του οπλαρχηγού Β. Δίπλα, στο δρόμο Αμάραντου – Νεράιδας. Περπατάμε στον πάνω χωματόδρομο, μέχρι να συναντήσουμε αριστερά μας το μονοπάτι για την κορυφή στην οποία φτάνουμε μετά από πορεία 1.30′ Βαθμός δυσκολίας 2.

Have your say