< <

Καύκασος – elbrus (5642μ)

Στην κορυφή του Καύκασου στο Elbrus στα 5642μ βρέθηκε τον Ιούλιο ο Τρικαλινός ορειβάτης υψηλού βουνού και μέλος του Σ.Π.ΟΡ.Τ Ιωάννης Ξηρός. Η αποστολή αποτελούνταν από ορειβάτες διαφόρων ορειβατικών συλλόγων της χώρας και πραγματοποιήθηκε από την Σχολή Ορειβασίας-Αναρρίχησης Base Camp του Παναγιώτη Κοτρωναρου. Η όλη διοργάνωση ήταν απολύτως επιτυχής και από τα 24 άτομα που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα οι 19 ανέβηκαν στην κορυφή Elbrus, που αποτελεί την υψηλότερη κορυφή της Δυτικής Ασίας.

Μετά από μια μέρα στην Μόσχα, η ομάδα αναχώρησε αεροπορικώς για την πόλη Mineralky Vody της Νότιας Ρωσίας στην περιοχή της Υπερκαυκασιας. Μετά από 4 ώρες διαδρομή με λεωφορείο φτάσαμε σε ένα ορεινό ξενοδοχείο στην κοιλάδα Maskay η οποία ευρίσκεται στην περιοχή του Καύκασου. Οι Ρώσοι οδηγοί μας επέμειναν ότι απαιτούνται 2 δυο ημέρες παραμονή για εγκλιματισμό στα 4040μ, όπου ευρίσκεται το καταφύγιο Priyat, ακολούθως μια ημέρα επιστροφή και παραμονή στο ξενοδοχείο για ανάπαυση και μετά μια ημέρα ανάβαση πάλι μέχρι το Priyat με σκοπό την άλλη ημέρα την τελική εξόρμηση για την κορυφή στα 5642μ. και όλα αυτά αφού πρώτα ανεβούμε σε μια κορυφή του Καύκασου στο Cheget, στα 3461μ για μια γνωριμία με το βουνό και για εγκλιματισμό. Όλα έγιναν σύμφωνα με της οδηγίες των εμπείρων Ρώσων.

Ο καιρός ήταν καλός, αν εξαιρέσουμε την πρώτη ημέρα ανάβασης μέχρι το καταφύγιο, οπότε είχε πυκνή ομίχλη. Πλην όμως οι θερμοκρασίες σε τέτοια ύψη ήταν από -10 μέχρι -15 Κελσίου , οι οποίες με τον αέρα μειώνονται και άλλο. Την ημέρα της κορυφής (21 Ιουλίου) ξεκινήσαμε από την 2:00π.μ.η πρώτη ομάδα επτά ατόμων με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κοτρωναρο. Σε αυτή την ομάδα συμμετείχε και ο Ιωάννης Ξηρός. Μετά από σκληρή νυκτερινή ανάβαση φτάσαμε όλοι στην κορυφή στις 8:00 το πρωί σε χρόνο έξι ωρών, χωρίς καμία στάση λόγω του ψύχους, ενώ η κανονική διαδρομή απαιτεί 8-10 ώρες. Η υπόλοιπη ομάδα των 17 ατόμων ξεκίνησε με μηχανήματα ratrack την 4:30 ώρα μέχρι τα 4800μ και έφτασε πολύ αργότερα έχοντας και πέντε (5) εγκαταλείψεις που είναι συχνό φαινόμενο σε τέτοιες αποστολές, διότι άλλα άτομα εγκλιματίζονται ευκολότερα και άλλα δυσκολότερα. Μεγάλη σημασία έχει επίσης και η ψυχική δύναμη του καθενός.

Η επιστροφή περιελάμβανε τουριστική επίσκεψη στην Μόσχα και μια άλλη πόλη την Piatigorsk. Οι εντυπώσεις όλων μας από την αποστολή αυτή, παρόλη την κούραση και την κακουχία ήταν άριστες. Πολύ καλή εντύπωση μας προκάλεσε κατ αρχήν η φιλοξενία και η περιποίηση των ανθρώπων του Καυκάσου, οι οποίοι ανήκουν στην ομόσπονδη περιοχή της Βαλκαριας-Καμπαρντινο και ως επί το πλείστον είναι Μουσουλμάνοι. Τα χώρια είναι προκομμένα και καθαρά και η κτηνοτροφία και η ξυλεία άφθονη. Στον απέραντο κάμπο βορείως του Καυκάσου μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα. Οι σημερινές Ρωσικές πόλεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τις ευρωπαϊκές και εντύπωση προκαλεί η παντελής απουσία ζητιάνων. Είναι πνιγμένες στο πράσινο και προσφέρονται όλα τα σύγχρονα προϊόντα, οι κάτοικοι φαίνονται καλοζωισμένοι και καλοντυμένοι, η κίνηση στους δρόμους πυκνή και οι συγκοινωνίες καλές.

Η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας μας έβαλε όλους στον κόσμο των παραμυθιών. Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια πλατεία στον κόσμο με παρόμοια αρχιτεκτονική. Γενικά η Ρώσικη πρωτεύουσα αποδίδει το σύγχρονο ρωσικό μεγαλείο και τις προοπτικές της χώρας που ανοίγεται στον σύγχρονο κόσμο, χωρίς τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι κορυφές του Καύκασου αποτελούν στόχο για ορειβάτες όλων των χωρών του κόσμου (κυρίως Ευρωπαίων και Αμερικανών) και τίτλο τιμής για όσους ανέβηκαν στο ιερό βουνό, το οποίο κατά την αρχαιότητα θεωρούνταν ως κέντρο του κόσμου και έδρα των θεών σύμφωνα μα την αρχαία Περσική θρησκεία.

Have your say