< <

Κατακαλόκαιρο στην Φούρκα

Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα  η περασμένη Κυριακή,  αλλά αψηφήσαμε  το κάλεσμα της θάλασσας καθώς υπερίσχυσε η αγάπη μας για το βουνό  και άλλη μια ορεινή εξόρμηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία.  Η παρέα μας αποτελούμενη και από  φίλους της περιοχής  Αθαμανίας και Γαρδικίου και τον αεικίνητο επισκέπτη εξ Αθηνών  Ιορδάνη ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με στόχο.

Ο ορεινός όγκος της Φούρκας αποτελείται από ένα σύμπλεγμα  εντυπωσιακών  και δυσπρόσιτων κορυφών κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια πρώτη μακρινή ματιά. Περιτριγυρισμένη από επιβλητικές κορυφές όπως η Κακαρδίτσα και ο Κρυάκουρας αποτελεί έναν αντάξιο γείτονα των Τζουμέρκων. Μετά την απαραίτητη μηχανοκίνητη προσέγγιση η παρέα  κινήθηκε προς την κορυφή με εξαιρετικό κίνητρο καθώς η τελευταία ανάβαση της κορυφής έγινε από  τον σύλλογο μας  το 2008 και  έκτοτε άλλη μια  προγραμματισμένη πορεία ματαιώθηκε λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.  Αυτή την φορά τίποτα δεν μας εμπόδισε, και παρόλη την απότομη ανάβαση που επιφύλασσε  το ξεκίνημα αλλά και το σύνολο της διαδρομής (απαιτείται υψομετρική διαφορά 800μ από τα 1300 του σημείου εκκίνησης στα 2090 της κορυφής) προσεγγίσαμε την κορυφή με σχετική ευκολία ανεξάρτητα της δεδομένης κούρασης, ακολουθώντας το μονοπάτι που χαράξαν οι πολλές αγελάδες και τα άλογα που βόσκουν στη περιοχή που ανεβάζει σιγά στην ράχη που πίσω της βρίσκεται το Παχτούρι και  παίρνοντας απότομα ύψος στη συνέχεια.

Εκεί αφού προσεγγίσαμε  αρχικά  την κορυφή με τα τριγωνομετρικό πεταχτήκαμε και στην ισοϋψή σχεδόν διπλανή κορυφή.    Εκεί μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη καθώς έλαβε χώρα μια κυριολεκτική “συνάντηση κορυφής” αφού συναντήσαμε έναν άλλο μοναχικό ορειβάτη  από το Αρματωλικό που είχε ανεβεί στην πιο κακοτράχαλη κορυφή του συμπλέγματος και ήρθε και μας συνάντησε με σχετική ευκολία χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια  και όχι τεχνικά μέσα. Αφού ανταλλάξαμε γνωριμίες και βγάλαμε τις σχετικές αναμνηστικές φωτογραφίες πήραμε το δρόμο της επιστροφής κάνοντας αρχικά στάση στην ποτίστρα για να ξεδιψάσουμε και στη συνέχεια στην Αθαμανία για δροσερές μπύρες.

Have your say