< <

Κατάφυτο (Κοτόρι)

AgiosNikolaos3 DimotikoKatafytou Katafyto2 Katafyto5

Το Κατάφυτο (παλιά ονομασία Κόττορι) βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ. μέσα στις δασώδεις πλαγιές του Κέδρου. Το χωριό διατρέχει ο χείμαρρος Ποττόκος. Υπάρχουν αρκετές πηγές με άφθονα νερά (Ανάλατα, Τσόκνα, Ξινόρι, Μπούτα).
Ο πληθυσμός του , μαζί με αυτόν της μηλιάς είναι 600 κάτοικοι, ενώ το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 15. Βασικές ασχολίες τους η κτηνοτροφία, η υλοτομία και η μελισσοκομία.

Αξιοθέατα:

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το νερόμυλο του χωριού, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία περιστασιακά, και την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Νικολάου, εξαίρετο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 1763.
Αξιόλογα είναι τα πέτρινα σπίτια του χωριού με αντιπροσωπευτικότερο αυτό της οικογένειας Πετσόπουλου.
Στις 20 – 21 Ιουνίου, στον οικισμό Μηλιά γίνεται το πρώτο πανηγύρι του χωριού ενώ στις 15-16 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία του χωριού γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας.

Διαδρομές:

Όμορφες διαδρομές είναι αυτές προς τις κορυφές Ξεροβούνι, Σκλίβα, Κέδρος.

Have your say