< <

Κατάφυτη Μοράβα

Ο άστατος Μάης μας χάλασε την επίσκεψη στο Γράμμο. Εκεί καταιγίδα από το Σαββατόβραδο. Εδώ καταιγίδα από το μεσημέρι. Κάπου κοντά λοιπόν και να ‘χει δένδρα, ώστε άμα αρχίσουν τα αστροπελέκια, να σου προσφέρουν αίσθηση ασφάλειας.

Η κορυφή της Μοράβας πάνω από την Καστανιά ήταν η κατάλληλη επιλογή. Πυκνό δάσος από το χωριό μέχρι την κορυφή. Ταυτόχρονα μας εξυπηρετούσε γιατί έπρεπε να σημαδεύσουμε το μονοπάτι. Σκοπεύουμε να την προτείνουμε για προορισμό στην πανθεσσαλική ορειβατική συνάντηση της τελευταίας Κυριακής του Ιουνίου. Την τελευταία φορά είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν 200 ορειβάτες από όλη την Θεσσαλία  στην χιονισμένη Μπουντούρα. Τώρα για την ζέστη του Ιουνίου η δροσιά του “βασιλικού δάσους” της Καστανιάς είναι η καλύτερη λύση.

Από την αρχή του μονοπατιού παρατηρούμε την πυκνή σήμανση με κορδέλες που είχε γίνει για τον αγώνα μηχανών Enduro το περασμένο Σεπτέμβρη (Enduromania 2016). Το μονοπάτι είναι πεντακάθαρο. Οι ρόδες είχαν κάνει την τέλεια διάνοιξη, απορούμε με την ικανότητα των αναβατών να σκαρφαλώνουν εκεί που δυσκολευόμαστε εμείς. Στο μεγαλύτερο μέρος ακολουθούμε το αυλάκι από τις ρόδες. Όταν συναντήσαμε τον δεύτερο χωματόδρομο αφήσαμε τις μηχανές και τον ακολουθήσαμε για 1,5 χιλιόμετρο μέχρι να βρούμε το παλιό μονοπάτι που τερματίζει στον χωματόδρομο που έρχεται από την πλευρά του Αμάραντου. Ξαναβρίσκουμε πάλι την διαδρομή των enduro μέχρι την κορυφή.

Την άφιξή μας στην κορυφή την αναγγέλλουν αστροπελέκια. Στα νοτιοανατολικά η Τριγγία σκεπασμένη από τα σύννεφα της καταιγίδας. Η βροχή μια ανάσα δρόμος. Στην Κακαρδίτσα βρέχει και οι αστραπές σχίζουν τα σύννεφα. Από την χρονική διαφορά λάμψης και βροντής υπολογίζουμε την απόσταση, 12 δευτερόλεπτα άρα 4 χιλιόμετρα. Κίνδυνος και από τα δυτικά. Δυο φωτογραφίες και κουτρουβαλάμε τον κατήφορο. Τα κεράσια θα τα φάμε στο αυτοκίνητο.

Μάλλον όμως μας περιπαίζει ο Δίας. Είμαστε καλά προστατευμένοι πια μέσα στην πυκνή βλάστηση και ο καιρός βελτιώνεται. Φθάνουμε στα αυτοκίνητα και τρώμε με την ησυχία μας. Η καταιγίδα μας πρόφθασε στην Καλαμπάκα.

Have your say