< <

Κίσσαβος

Ο Όλυμπος και ο Κίσσαβος, τα δυο βουνά μαλώνουν,
 το ποιό να ρίξει τη βροχή, το ποιο να ρίξει χιόνι

Στην ελληνική λαογραφία, ο Κίσσαβος εμφανίζεται σαν το αντίπαλό δέος του Ολύμπου.  Γι’ αυτό είναι γνωστοί οι πιο πάνω στίχοι απ’ το κλέφτικο τραγούδι που αναφέρεται στα δύο αυτά βουνά.

Στον Κίσσαβο βρεθήκαμε την Κυριακή το πρωί, μια ομάδα του συλλόγου μας. Αφού φτάσαμε μετά από ένα δίωρο ταξίδι στο Ορειβατικό καταφύγιο του ΕΟΣ Λάρισας που βρίσκεται στη θέση «Κάναλος» (1600μ.), ξεκινήσαμε την πορεία μας για την ψηλότερη κορυφή του Κισσάβου (Προφήτης Ηλίας που φτάνει τα 1978 μ.).

Η πορεία μας είναι ήρεμη και η ανάβαση γίνεται στην αρχή σε μικρή κλίση και μέσα από μικρές χαράδρες που βόσκουν μεγάλα κοπάδια από αγελάδες.  Σε λίγη ώρα και χωρίς να καταλάβουμε φτάνουμε κοντά στον αυχένα απ’ όπου μπορούμε να δούμε τις νότιες πλευρές του Κισσάβου, όπου βρίσκεται το μεγάλο ρέμα, προς τα ανατολικά βλέπουμε να σχηματίζονται δάση από εκεί και κάτω.  Κοντά μας είναι οι παλιές εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις του ΟΤΕ που έχουν απομείνει σαν σκιάχτρο των παλαιών καιρών.

Η ανάβασή μας συνεχίζεται.  Η κορυφή τώρα φαίνεται πολύ κοντά μας, το μονοπάτι (Ο2) καλά διατηρημένο και ιδανικό για τους λάτρεις της φύσης και της ορειβασίας. Σε λίγο φτάνουμε όλοι στην κορυφή, στα 1978μ. Η θέα είναι απαράμιλλη.  Ο Όλυμπος τυλιγμένος μέσα στο λευκό σύννεφο, ενώ τα παράλια φαίνονται καθαρά ως το μήκος της Κατερίνης.  Ανατολικότερα το κατάφυτο Μαυροβούνι να υψώνεται ανάμεσα στον Κίσσαβο και το Πήλιο και να αποτελεί βιότοπο για πολλά είδη αρπακτικών.  Δυτικά στο βάθος ξανοίγεται ο κάμπος της Λάρισας με τα αναρίθμητα χωριά του.

Ο Κίσσαβος παρουσιάζει ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης.  Αποτελείται στη βάση του από κρυσταλλικά πετρώματα (μαρμαρυγιακούς σιστόλιθους και γνεύσιους), πάνω από τα οποία βρίσκονται εκρηξιγενή πετρώματα.

Σε γενικές γραμμές είναι ένα βουνό φιλικό που προσφέρεται για εξερεύνηση στις περισσότερες πλευρές του.  Με τη βοήθεια των ψηλών αυτοκινήτων μας θα διασχίσουμε τους δασικούς δρόμους που ξεκινούν από τις πλαγιές με τα οροπέδια και βοσκολίβαδα και θα κατευθυνθούμε προς Καρίταα- Κόκκινο Νερό.  Στο πέρασμά μας βλέπουμε να είναι ευνοημένα τα δέντρα του δάσους αυτού, καθώς οι πολλές βροχές και το ήπιο μεσογειακό κλίμα φροντίζουν για την πυκνή τους βλάστηση.  Την συνολική εικόνα του βουνού σώζουν οι καταπράσινες βόρειες, νότιες και ανατολικές πλευρές με τις οξιές, τα έλατα και τις καστανιές.  Δεν μένουμε μόνο σε αυτά, αλλά βλέπουμε πολλές χαράδρες γεμάτες από ορμητικούς χείμαρρους και ήρεμα ρυάκια.  Όλες οι χαράδρες του Κισσάβου είναι εντυπωσιακές, όμως η ομορφότερη είναι η χαράδρα της Καλυψούς.  Το γύρω τοπίο συνθέτουν νερά από καταρράκτες, λίμνες και άγρια βράχια.

Μετά από μια πορεία στην καταπράσινη πλευρά του Κισσάβου καταλήγουμε στο Αιγαίο, στη πεντακάθαρη παραλία «Πλατιά Άμμος».

Have your say