< <

Εκατοντάδες ορειβάτες στα Μετέωρα

Οι ορειβατικές συναντήσεις έχουν γίνει πλέον θεσμός στον κόσμο της ορειβασίας. Θεσμό με περισσότερα από 80 χρόνια ιστορίας και αρχή πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Φέτος το καλοκαίρι θα έχουμε την 79η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση. Από 2011 έχουν ξεκινήσει και οι Ορειβατικές Συναντήσεις και Πορείες των θεσσαλικών ορειβατικών συλλόγων. Προϊόντος του χρόνου αποκτούν ιδιαίτερη δημοτικότητα και συγκεντρώνουν πλήθος ορειβατών, απόδειξη της μαζικοποίησης του ορειβατικού κινήματος.

 Τέσσερις πορείες γίνονται κάθε χρόνο εναλλάξ σε κάθε θεσσαλικό νομό. Την διοργάνωση της πορείας της φετινής άνοιξης ανέλαβε, με ιδιαίτερη επιτυχία, η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας. Το πρωί της Κυριακής τρεις εκατοντάδες ορειβάτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, στο Καστράκι της Καλαμπάκας. Πραγματοποιήσαμε μια τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που υπάρχουν στην χώρα ελισσόμενοι ανάμεσα στους θεόρατους βράχους και τις θεόκτιστες μονές της  μοναστικής πολιτείας.

Η εθελοντική δουλειά των διοργανωτών στην διάνοιξη αυτού του μονοπατιού, έκανε δυνατή την πραγματοποίηση στης πορείας και υπογράμμισε την ανάγκη να πιστοποιηθούν τα δεκάδες μονοπάτια των μετεώρων ώστε να μπορούν Έλληνες  τα ξένοι να τα διασχίζουν με ασφάλεια.

Ευχάριστα νέα είχε και η ενημέρωση που είχαμε για το μέλλον της αναρρίχησης στα βράχια. Με την βοήθεια των ντόπιων αναρριχητών έγινε δυνατή η ανάβαση επιστημόνων του Υπ. Πολιτισμού στους βράχους. Τώρα έχουν πλήρη εικόνα ώστε να μπορέσουν να αξιολογήσουν ποια μνημεία  στα βράχια χρήζουν προστασίας. Έτσι ελπίζουμε ότι το αναμενόμενο Π.Δ. για την προστασία του χώρου δεν θα παρεμποδίζει την αναρρίχηση σε βράχους που δεν έχουν άξια λόγου κατάλοιπα μοναστικής ζωής.

Η πορεία μας μετά από 5 ώρες και 9 χιλιόμετρα τελείωσε στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλαμπάκα. Εκεί, με ευχάριστη έκπληξη συναντήσαμε τον Μητροπολίτη Σταγών και Μετέωρων Σεβασμιότατο Θεόκλητο ο οποίος είχε την ευγένεια, μέσα στο καταμεσήμερο, να μας περιμένει και να μας ξεναγήσει προσωπικά στον ιστορικό ναό.

Have your say