< <

Διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα

Το φαράγγι του Ενιπέα, λιγότερο γνωστό από αυτά του Βίκου και της Σαμαριάς, είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για όποιον το επισκέπτεται πρώτη φορά. Ιδανική περίοδος για τη διάσχισή του είναι το τέλος της άνοιξης, όταν τα χιόνια έχουν πλέον λιώσει και ο ήχος των νερών κυριαρχεί στο περιβάλλον.

Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στη θέση «Πριόνια», σε υψόμετρο 1100 μέτρων και σε απόσταση 18 χλμ από το Λιτόχωρο. Από εδώ, ένα καλά σημαδεμένο μονοπάτι – τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 οδηγεί μετά από 14 χλμ στην περιοχή «Μύλος», στην είσοδο του Λιτόχωρου που χτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρων, από τους πρόποδες του Ολύμπου αντικρίζει το Αιγαίο.

Αν και γενικά είναι μια πορεία κατηφορική, δεν είναι εύκολη αφού οι κατηφόρες εναλλάσσονται με ανηφόρες, ιδιαίτερα στο τελευταίο κομμάτι της. Στην κούραση της πορείας συμβάλλει και η αναπόφευκτη υγρασία του φαραγγιού. Ενιπέας λοιπόν, ο πανέμορφος μικρός θεός που ο Δίας καταράστηκε να μην δει ποτέ την θάλασσα, ελέω Ποσειδώνα (το δίκαιο του ισχυρότερου παντού και πάντα επικρατεί). Στο έλος του Βαρικού καταλήγει ο ποταμός αφού πρώτα τροφοδοτήσει το Λιτόχωρο με νερό εξαιρετικής ποιότητας.

Η αρχή της πορείας μας σημαδεύεται από την βουή του ρέματος του Παλαβού, κύριου τροφοδότη του Ενιπέα. Δευτερεύοντα ρέματα είναι αυτά του Μαυρόλογγου και του Καραγιάννη. Διαβαίνουμε το ξύλινο γεφυράκι, το πρώτο  από τα επτά της διαδρομής. Καλοφτιαγμένα για να αντέχουν στους σκληρούς χειμώνες και όμορφα, πλαισιώνουν ένα από τα πιο σωστά συντηρημένα μονοπάτια της χώρας μας.

Μπαίνουμε σε σκιερό δάσος οξιάς, περνάμε δεύτερο γεφύρι και συνεχίζουμε σε πευκόδασος. Οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες του φαραγγιού υποστηρίζουν μια τεράστια  ποικιλία βλάστησης που κυμαίνεται από την μεσογειακή έως αυτή της υποαλπικής ζώνης. Τα φυλλοβόλα δέντρα εναλλάσσονται με αείφυλλα και αυτά με θάμνους αποτελώντας τμήμα του βοτανικού παραδείσου που λέγεται Όλυμπος. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 1700 είδη χλωρίδας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% όλων των ειδών της χώρας. Από αυτά, 28 είναι ενδημικά είδη του βουνού και 85 ενδημικά της Ελλάδας. Έτσι, εκτός από Εθνικός Δρυμός, ο Όλυμπος χαρακτηρίζεται σαν «Απόθεμα της Βιόσφαιρας» από την Unesco και εντάσσεται στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών Natura 2000. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να αναγνωρίσουμε κάποια από τα 36 συνολικά είδη ορχιδέας του Ολύμπου.

Το στολίδι του βουνού είναι η ενδημική Κολομπίνα του Ολύμπου (Jankaea heldreichii) υπόλειμμα της θερμότερης Τριτογενούς περιόδου (20 – 50 εκατ. χρόνια πριν), ένα από τα 5 εναπομείναντα ευρωπαϊκά μέλη της τροπικής οικογένειας Gloxiniae. Η παρουσία του εντοπίζεται στα σκιερά και υγρά βράχια που έχουν βόρειο προσανατολισμό.

Μετά από 40’ εύκολης πεζοπορίας ακολουθούμε αριστερή διακλάδωση προς την παλιά μονή Αγίου Διονυσίου που χτίστηκε εδώ σε υψόμετρο 800 μέτρων το 1540. Το ανακαινισμένο καθολικό περιβάλλεται από τα παλιά γκρεμισμένα τείχη και τα κελιά των μοναχών. Σε απόσταση 15’ βρίσκεται το σπήλαιο όπου ασκήτεψε ο άγιος. Ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο στο βάθος της σπηλιάς από την κορυφή της οποίας στάζει το νερό συνοδεύοντας το μικρό ρυάκι που πηγάζει από την σπηλιά Είναι μια από τις πολλές που είναι σκαμμένες στα ασβεστολιθικά τοιχώματα του φαραγγιού. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η περιοχή αποτέλεσε τόπο καταφυγής τόσο κατά την τουρκοκρατία όσο και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.

Από εδώ ο δρόμος συνεχίζει κατηφορικός μέχρι την κοίτη του ποταμού. Στις όχθες του αναζητούμε την δροσιά και την ξεκούραση. Κάποιες σκέψεις για κολύμπι στα παγωμένα νερά αποδεικνύονται τολμηρές και γρήγορα εγκαταλείπονται.

Βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής, αλλά το δυσκολότερο κομμάτι είναι μπροστά μας. Μετράμε τέσσερα ζευγάρια ανηφόρας – κατηφόρας μέχρι να δούμε τις κόκκινες στέγες των σπιτιών του Λιτόχωρου. Είμαστε στην έξοδο πλέον του φαραγγιού, απέναντι από την ορθοπλαγιά της Ζιλνιάς. Συνεχίζουμε πάνω στον νεραύλακα για να φτάσουμε μετά από 5 ώρες συνολικής πορείας στην έξοδο του φαραγγιού και από εκεί στο Λιτόχωρο, κουρασμένοι αλλά στο έπακρο ικανοποιημένοι από τις χαρές που μας επιφύλαξε αυτό το κομμάτι του Ολύμπου.

enipeas8 enipeas18 enipeas24 enipeas30 enipeas46

Have your say