< <

Βόιο -Προφήτης Ηλίας

Το Βόιο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βουνά της χώρας μας, έτσι όπως φαίνεται από το δρόμο Κοζάνης – Ιωαννίνων στο ύψος του Πεντάλοφου. Ιζηματογενείς, έντονα διαβρωμένοι σχηματισμοί που γκρεμίζονται απότομα στην κοιλάδα του Σαραντάπορου, απροσπέλαστο από την δυτική πλευρά. Γείτονας του Γράμμου αλλά και του Σμόλικα νοτιότερα, δεν έχει τίποτα το κοινό με αυτούς. Όσο άγρια και έρημη είναι η δυτική πλευρά, τόσο γλυκιά και δασωμένη η ανατολική. Με πολλά νερά που επιτρέπουν την ανάπτυξη εκτεταμένων δασών σε ποσοστό 80% (βελανιδιές, οξιές και καστανιές) που φτάνουν μέχρι το χείλος της κορυφογραμμής, αποτελεί σπουδαίο καταφύγιο της αρκούδας, όπως είχαμε την τύχη να διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι. Στο Βόιο έχουν ανευρεθεί κοιτάσματα χρωμίτη. Από το βουνό το οποίο αποτελούσε και την αρχική εστία κατοικίας και εξάπλωσής τους, πήραν το όνομά τους οι Βοιωτοί.

Η πιο συνηθισμένη ανάβαση γίνεται από το δρόμο Κοζάνης – Ιωαννίνων, λίγο μετά τον Πεντάλοφο και είναι σηματοδοτημένη, όπως περιγράφεται σε παλιότερη εξόρμησή μας. Προτιμήσαμε τώρα να ανεβούμε από το ανατολικό μέρος, ξεκινώντας από το Βυθό, 2 χλμ μετά τον Πεντάλοφο. Πέντε χιλιόμετρο μετά το χωριό συναντάμε χωματόδρομο που χωρίζει στα δυο. Το αριστερό  παρακλάδι οδηγεί στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τόπο ιερό για τους ντόπιους. Βρίσκεται στη θέση «Αλώνια» σε υψόμετρο 1050 μέτρων και χτίστηκε στην περίοδο που στην Ήπειρο και τη Μακεδονία άνθιζαν οι τέχνες. Ο Γεώργιος Κούστας από τον Πεντάλοφο έκτισε το ναό σε ρυθμό σταυροειδούς βασιλικής με 3 τρούλους. Ο συντοπίτης του λιθοξόος Μίλτος Ζουπανοπολίτης σκάλισε το υπέρθυρο της κύριας εισόδου και ο Χιοναδίτης ζωγράφος ιστόρησε το ναό το 1802. Ηπειρώτες ξυλογλύπες έφτιαξαν το επιχρυσωμένο τέμπλο. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι που ονομάζεται «Το ταξίδι του Πραμόριτσα» (το κυριότερο ποτάμι της περιοχής στην κοίτη του οποίο πρόσφατα δημιουργήθηκε φράγμα) που μετά από 5.200 μέτρα και δύο ωρών διαδρομή καταλήγει στην πλατεία του Βυθού.

Επιστρέφουμε στη διακλάδωση και συνεχίζουμε στο χωματόδρομο για 2,7 χλμ μέχρι να συναντήσουμε διακλάδωση δεξιά που αποφεύγουμε συνεχίζοντας βόρεια. Μετά από 1,5 χλμ αποφεύγουμε νέα αριστερή διακλάδωση. Άλλα 6,7 χλμ και σταματάμε σε υψόμετρο 1600 μέτρων περίπου. Ο κύριος δρόμος κατηφορίζει έχοντας δεξιά μικρό λιβάδι όπου βόσκουν αγελάδες. Συνεχίζουμε με τα πόδια αριστερά. Σύντομα συναντάμε διασταύρωση και στρίβουμε αριστερά. Ανηφορικός δρόμος που σύντομα μας οδηγεί στον κορυφογραμμή του Βόιου. Εδώ συναντάμε κίτρινα κολωνάκια που σημαδεύουν το μονοπάτι Ν. Κοτύλη – Πεντάλοφος, μια πανέμορφη διαδρομή – μελλοντικό στόχο μας. Το ακολουθούμε με νότια κατεύθυνση και σύντομα μπαίνουμε σε πυκνό δάσος οξιάς. Κάτω από τα δέντρα υπολείμματα μανιταριών και σκαμμένα αμπριά. Φτάνουμε στην κορυφή σε 1.15’.

Εδώ είναι χτισμένο μικρό εκκλησάκι προς τιμή του Προφήτη Ηλία Ζουπανίου, στα 1.803 μέτρα υψόμετρο. Όμορφη θέα προς τις κορυφές του Γράμμου, έτσι όπως δύει ο ήλιος μιας πολύ ζεστής μέρας. Άνεμος δυνατός άρχισε να φυσά από τα βόρεια σηματοδοτώντας την αλλαγή του καιρού.

Σούρουπο πλέον οδηγούμε στο δασικό δρόμο Πενταλόφου – Δίλοφου και μιλάμε για αρκούδες, όταν σε μικρή απόσταση μπροστά μας εμφανίζεται το αντικείμενο της συζήτησης. Αποσβολωμένοι την παρατηρούμε καθώς σηκώνει το κεφάλι, μας βλέπει και με ένα σάλτο εξαφανίζεται στην πλαγιά.

Have your say