< <

Αχλαδιάς

Τα Άγραφα ουσιαστικά είναι ένα κομμάτι της Νότιας Πίνδου. Μορφολογικοί και γεωγραφικοί παράγοντες επιβάλλουν την αντιμετώπισή της σαν ξεχωριστή περιοχή. Από το Βορρά οριοθετείται με τον Πορταϊκό ποταμό και τις κορυφές Αχλαδιάς και Καραβούλα. Από αυτές, ο Αχλαδιάς πολλές φορές αποτέλεσε στόχο του Συλλόγου μας, αλλά κατά μια περίεργη συγκυρία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η ανάβασή του.

Την προηγούμενη Κυριακή όμως, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και έτσι δεν αφήσαμε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Επιλέξαμε μια διαδρομή που δεν είχαμε ξανακάνει, αυτή που ξεκινά από το δρόμο Γκρόπας – Ανθηρού από υψόμετρο 1280 μέτρων. Αποφύγαμε έτσι την πολύωρη ανάβαση της συνηθισμένης διαδρομής που έχει αφετηρία την Παλαιοκαρυά. Αυτή αποδείχτηκε σημαντικά μικρότερη, αφού σε 1.15′ φτάσαμε στην κορυφή καλύπτοντας την υψομετρική διαφορά των 500 μέτρων, περπατώντας σε γυμνή βραχώδη πλαγιά.

Από το υψόμετρο των 1783 μέτρων η εξαιρετική διαύγεια της ψυχρής χειμωνιάτικης μέρας μας πρόσφερε μια σπάνια ορατότητα. Τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα και ο Όλυμπος με τα πρώτα χιόνια της χρονιάς στις κορυφές τους, αλλά και το Περιστέρι, ο Κίσαβος, το Πήλιο και οι γειτονικές κορυφές των Αγράφων φαίνονταν τόσο κοντά μας.

Τελικά ο Αχλαδιάς μας χάρισε μια πολύ όμορφη Κυριακή.

Have your say