< <

Από το Στεφάνι στην Μοράβα

Πλέουμε σε θάλασσα ομίχλης. Μόνο οιφάροι των αυτοκινήτων ξεχωρίζουν που απεγνωσμένα προσπαθούν να φωτίσουν την πορεία μας. Ώρα να εκτιμήσουμε την αναγκαιότητα της λευκής λωρίδας στο μέσο του οδοστρώματος. Στο έμπα της Καστανιάς τα νέφη υποχωρούν αποκαλύπτοντας τα σημάδια του προχωρημένου φθινοπώρου στα φύλλα των δέντρων. Τζάκι κανένα δεν καπνίζει, τα καφενεία κλειστά και έρημα.

Μέρα γκρίζα, σκοτεινή, που προμηνύει την χειμωνιάτικη σιγανή και επίμονη βροχή . Μέρα για να κλειστείς στο σπίτι με περιοδικά και εφημερίδες, σε αναμονή του γεύματος της Κυριακής; Μια μέρα για να την πετάξεις στο καλάθι των αχρήστων ημερών; Όχι. Είναι μια ευκαιρία απόδρασης που εγκυμονεί το απρόοπτο, το ασυνήθιστο, την περιπέτεια των παιδικών μας χρόνων. Ο τόπος; Μικρή σημασία έχει αφού η διάθεση είναι αυτή που μετράει.

Στο πρόγραμμά μας η περιοχή του Ασπροποτάμου, ιδανικά ωραία αυτή την εποχή. Με τις οξιές να καταθέτουν την ομορφιά τους στον βρεγμένο δρόμο, φύλλα χαλκόχρωμα που θροΐζουν στο πέρασμα των οχημάτων μας. Οι αλλεπάλληλες φουρκέτες μας ανεβάζουν ως τον αυχένα της Κιάτρα Μπράστα και ακολουθεί η κάθοδος στην στενή κοιλάδα. Εδώ είναι άλλου θεού βασίλειο. Οι τελευταίες ομίχλες κρεμάστηκαν στις άκρες των ελάτων. Η θέα απλώνεται ανεμπόδιστη. Το βλέμμα αιχμαλωτίζεται από το λαμπερό κίτρινο του σφένδαμου στην αντικρινή πλαγιά, έτσι όπως ιδανικά φωτίζει ένας ήλιος αόρατος πίσω από τον όγκο της Τριγγίας.

Ελίσσεται ο δρόμος ακολουθώντας τις στροφές του ρέματος ως τη διακλάδωση με το Σκληνασιώτικο ρέμα, έναν από τους πολλούς τροφοδότες του Ασπροποτάμου. Στην διασταύρωση με τον πρώτο δασικό δρόμο αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας και συνεχίζουμε πεζοί. Είναι ένας από τους πολλούς χωματόδρομους, χαρτογραφημένους και μη, που οδηγούν στις πλαγιές του ορεινού συγκροτήματος που έχει σαν κέντρο το Δοκίμι. Μια άγνωστη λίγο – πολύ περιοχή που χρήζει περεταίρω εξερεύνησης από τον σύλλογό μας.

Χαλαρό περπάτημα σε μικρό φαράγγι, πορεία ελαφρά ανηφορική. Οι πυκνοδασωμένες κορυφές χαμένες στα σύννεφα. Πολύτιμοι οδηγοί οι χάρτες και τα GPS που μας οδηγούν ψηλότερα, ως τη μεγάλη δεξιά στροφή του χωματόδρομου. Από εδώ θα ψάξουμε πέρασμα δίπλα στην κοίτη ενός ρέματος που ζωντάνεψε η χθεσινή βροχή. Στενά περάσματα, μικροί καταρράκτες, πέτρες που γλιστρούν, λάσπες. Η πορεία αμφίβολη. Είναι αυτή η κορυφή ή μήπως η άλλη; Το απρόοπτο καραδοκεί, προσθέτοντας στη γοητεία της διαδρομής.

Αφήνουμε το ρέμα για να ανεβούμε απότομα δεξιά στην πλαγιά με τις οξιές. Λάθος που δυσκόλεψε την πορεία αλλά μας έδωσε την ευκαιρία της κίνησης μέσα σε πυκνό δάσος στρωμένο με πολλών χρόνων φυλλώματα. Φτάνοντας σε μικρό διάσελο η απότομη ανάβαση παίρνει τέλος. Μια μικρή στάση για ανάπαυση και μερικές ανάσες.

Κινούμαστε τώρα νότια σε πευκοδάσος κατά μήκος μονοπατιού με ήπια κλίση. Άλλη μια συστάδα με οξιές και στο βάθος ξεχωρίζει ο ορθογώνιος ανακλαστήρας που ασχημαίνει την κορυφή. Η ομίχλη τυλίγει τα πάντα καταπίνοντας τις λεπτομέρειες. Φέρνει μαζί της την σιγή καταργώντας κάθε θόρυβο. Η βελόνα της πυξίδας σταθερά κολλημένη στο βορά, αλλά τα μάτια μας δεμένα. Ναυαγοί σε συννεφένιες θάλασσες.

Κατεβαίνουμε από την ίδια διαδρομή ως το διάσελο. Εδώ προτιμάμε να συνεχίσουμε ίσια στο αμυδρό μονοπάτι από το κατεβούμε ξανά στο ρέμα. Άλλη μια εντυπωσιακή πλευρά του βουνού που απρόσμενα σύντομα μας κατεβάζει στον χωματόδρομο παρακάμπτοντας αρκετά μεγάλο κομμάτι της πρωινής στράτας. Όχι ότι βαρεθήκαμε ή κουραστήκαμε, απλά η μέρα οδεύει προς το τέλος της και το ταξίδι της επιστροφής είναι μακρύ.

morava1 morava5 morava18 morava29 morava32 moravasat SateliteN

Have your say