< <

Από το Γενέσι στα Ανταλλάξιμα

Στα ριζά του Κόζιακα και ακριβώς πάνω από τον κάμπο των Τρικάλων, μια σειρά από χωριά και οικισμούς απλώνεται σε όλο το μήκος του βουνού. Άλλα σε χαμηλό υψόμετρο όπως το Πρίνος και τα Ανταλλάξιμα, άλλα ορεινότερα όπως το Καλονέρι, η Κόρη, το Γενέσι. Κτηνοτροφικά στην πλειοψηφία τους, όπως μαρτυρεί και ο μεγάλος αριθμός από μαντριά πάνω και γύρω από τα χωριά. Πλήθος χωματόδρομων διατρέχει τις πλαγιές του Κόζιακα συνδέοντας χωριά και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, το πέρασμα των ζώων έχει δημιουργήσει πυκνό δίκτυο μονοπατιών που παρακάμπτει τους χωματόδρομους συντομεύοντας τις διαδρομές.

Όλα αυτά αναπτύσσονται χαμηλότερα από τη δασική ζώνη, που λόγω της βόσκησης είναι αραιή και εντοπίζεται ψηλά, πάνω από τα βοσκοτόπια.

Κυρίως πρόκειται για κατσίκια και αγελάδες, των οποίων η διαχείριση είναι ευκολότερη, ενώ τα πρόβατα σπανίζουν. Συχνότατη είναι η παρουσία των τσοπανόσκυλων και αραιή αυτή των τσομπάνων, γεγονός που δυσκολεύει την πεζοπορία.

Έχοντας περπατήσει αρκετά στην περιοχή αυτή, επιλέξαμε για την περασμένη Κυριακή μια πορεία με αρχή το Γενέσι και κατάληξη τα Ανταλλάξιμα. Από την πλατεία του χωριού (υψ. 357 μ.) ακολουθήσαμε τον δρόμο που ανηφορίζει απότομα δίνοντας σε λίγο τη θέση του σε φαρδύ χωματόδρομο. Όσο ακόμη ήταν πρωί η πορεία της πολυάριθμης ομάδας μας ήταν ευχάριστη και ξεκούραστη αφού οι κλίσεις ήταν ήπιες. Με την πάροδο του χρόνου και την άνοδο της θερμοκρασίας η πορεία μας δυσκόλεψε. Σπάνιες οι σκιές και ο ήλιος να καίει στο παρατεταμένο καλοκαίρι.

Στις πλαγιές που κανονικά τρέχουν ρέματα και όλον τον χρόνο είναι πράσινες, τώρα επικρατεί η ξηρασία. Το κίτρινο κυριαρχεί και η ζέστη βασιλεύει.

Κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο με βορειοδυτική κατεύθυνση συναντάμε τον χωματόδρομο ψηλά, πάνω από τα Ανταλλάξιμα με όμορφη θέα στο χωριό και στον κάμπο αλλά περιορισμένη ορατότητα λόγω των καιρικών συνθηκών.

Μεσημέρι πλέον φτάνουμε στον προορισμό μας έχοντας καλύψει μια απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων σε τέσσερες ώρες.

Have your say