< <

Από τον Γάβρο στον Αγ.Δημήτριο

Οι χαρακτηριστικοί βραχώδεις σχηματισμοί των Μετεώρων επεκτείνονται βορειότερα μέχρι τον ποταμό Μύκανη (ο Ίων των αρχαίων) όπως ξέρουν όσοι ταξιδεύουν προς Γρεβενά – Δεσκάτη. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος το εντυπωσιακό αυτό σύμπλεγμα είναι περπατήσει κατά μήκος της διαδρομής που ενώνει το Γάβρο με τον Άγιο Δημήτριο.

Ο Γάβρος (ή Γάβροβο) απέχει 25 χλμ από την Καλαμπάκα, ανήκει στο δήμο Χασίων (του οποίου αποτελεί έδρα) και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 470 μέτρων. Το χωριό αριθμεί 350 κατοίκους, κτηνοτρόφους κατά βάση που προήλθαν από το παλιό χωριό Ρίγκλαβο (ή Παλιοχώρι).

Στην είσοδο του Γάβρου και δεξιά δεσπόζει ένας οξυκόρυφος βράχος – πρόκληση για τους αναρριχητές. Πάνω από το χωριό και αριστερά, ορθώνονται απότομα βράχια εντυπωσιακά, που φτάνουν μέχρι το ύψος των 834 μ. (κορυφή Αρκούδα). Λειασμένα από τον αέρα και τη βροχή, γλιστρούν και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από τον ορειβάτη, κυρίως όταν είναι βρεγμένα. Σε πολλά σημεία τους σχηματίζονται μικρές σπηλιές, παρόμοιες με αυτές που συναντάμε στις περιοχές Καλαμπάκας – Καστρακίου.

Μετά το τέλος του χωριού ακολουθούμε μονοπάτι με κατεύθυνση Ν-ΝΔ που παρακάμπτει τα βράχια και κινείται σε λόφους καλυμμένους με χαμηλά δρυοδάση. Σταματώντας σε μικρά οροπέδια ή διάσελα έχουμε την ευκαιρία να αντικρύσουμε τα πρώτα χιόνια στις κορυφές της Πίνδου (Νεράιδα ,Τριγγία, Μοράβα). Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό περπατάμε χωρίς τη συνοδεία βροχής. Είμαστε έτσι πιο χαλαροί και μπορούμε να φωτογραφίζουμε τα όμορφα σκουροκίτρινα χρώματα της βελανιδιάς λίγο πριν ρίξει τα φύλλα της και απομείνει γυμνός ο τραχύς κορμός της.

Κατευθυνόμαστε προς τον Άγιο Δημήτριο (Τσούγκουρο), οικισμό του Γάβρου, του οποίου όμως δεν υπολείπεται ιδιαίτερα σε μέγεθος. Αποφεύγουμε τους χωματόδρομους προτιμώντας τα μονοπάτια που οδηγούν μέσα από εντυπωσιακούς βράχους.

Μια βαθιά κοιλάδα μας χωρίζει από τον όγκο των Μετεώρων. Κατεβαίνουμε σε απότομη χαράδρα στο βάθος της οποίας κυλάει τα νερά του ένα ρέμα που σκάβει μικρές βάθρες στο ασβεστολιθικό υπόστρωμα. Για να ξανανεβούμε ψηλά, σε όμορφο διάσελο, καταπράσινο από τις πρόσφατες βροχές. Τώρα αναγκαστικά βαδίζουμε σε χωματόδρομο, μέσα σε πυκνές βελανιδιές που σκοτείνιασαν καθώς μαύρα σύννεφα προμηνύουν τη βροχή.

Φτάνουμε στον Άγιο Δημήτριο μετά από συνολική πορεία τριών ωρών.

Have your say