< <

Άγραφα, κορυφή Σβώνη

Ψηλά, στο οροπέδιο των Αγράφων, πάνω από τον κτηνοτροφικό οικισμό Καμάρια. Χίλια επτακόσια μέτρα το υψόμετρο. Φτάσαμε μέχρι εδώ ακολουθώντας την ασφάλτινη διαδρομή Καρδίτσα – Καστανιά -Ανθηρό και στη συνέχεια καλό χωματόδρομο που περνά από τη Σάικα για να καταλήξει στο κεφαλοχώρι Άγραφα. Δρόμος που κλείνει το χειμώνα, αποκόπτοντας τα χωριά της χαράδρας του Αγραφιώτη, αφού η πρόσβαση από το Καρπενήσι είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Ένα ελαφρό αεράκι υπογραμμίζει την έλευση του Φθινοπώρου. Τριγύρω μας κορφές. Όλες των Αγράφων οι κορφές σε παράταξη. Το ύψος τους μετρούν οι αετοί στο γυροπέταγμά τους. Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εδώ. Τότε είχαμε στήσει γλέντι γερό με κρασί και αρνί στη γάστρα. Κατασκηνώσαμε στα Καμάρια και ανεβήκαμε στις γύρω κορυφές.

Τώρα η παρουσία μας εδώ είναι πιο σύντομη. Στόχος μας η Σβώνη, που ορθώνεται απότομα στα 2038 μέτρα πάνω από το χωματόδρομο. Μικρή η υψομετρική διαφορά αλλά μεγάλη η κλίση. Προχωρούμε λοιπόν σιγά κάνοντας συχνές στάσεις. Μερικές ανάσες, λίγο νερό, αγνάντι στα βαθυγάλαζα νερά της λίμνης του Μέγδοβα που απλώνεται πίσω από τις φοβερές κορφές των Πέντε Πύργων. (Άλλη όμορφη διαδρομή αυτή, που ξεκινά από το Ανθηρό.)

‘Ένα γεράκι, ισορροπεί με ανοιχτά φτερά λίγα μέτρα πάνω από την κορυφογραμμή. Και έπειτα χάνεται βουτώντας στους γκρεμούς.

Συνεχίζουμε. Μέχρι το κολωνάκι της κορφής μας παίρνει μια ώρα περίπου. Ακολουθεί ανάπαυση. Αφού χορτάσουμε και ξεδιψάσουμε, σειρά έχει η αναγνώριση των γύρω κορυφών. Και είναι πολλές. Γυμνές, πετρώδεις και απόκρημνες Όπως ταιριάζει στο μοναδικό τοπίο των Αγράφων. Εκτός από τους κλασσικούς χάρτες, βοηθός μας είναι και το Internet από το οποίο τυπώσαμε καταπληκτικούς δορυφορικούς χάρτες. (Κατεβάστε το πρόγραμμα Google Earth . Αν έχετε γρήγορη σύνδεση, δεν θα ξεκολλάτε από τον υπολογιστή σας. Κυριολεκτικά πετάτε πάνω από όποια περιοχή θέλετε.)

Στο χωματόδρομο, τα τζιπ των κυνηγών πάνε και έρχονται. Με Αθηναϊκές πινακίδες τα περισσότερα. Αλήθεια τι κυνηγούνε εδώ πάνω; Πικρό το παράπονο των κτηνοτρόφων Πέρσι σκότωσαν πέντε κατσίκια, φόρτωσαν τα δυο και εξαφανίστηκαν. Με πέντε κατσίκια ζει μια οικογένεια εδώ πάνω όπως μας εξομολογούνται.

Επιστρέφοντας επισκεπτόμαστε το δασικό χωριό Δρυάδες, πάνω από το Ανθηρό, ένα σύνολο ξύλινων τετράκλινων οικημάτων που προσφέρουν φιλοξενία όλο το χρόνο.

Have your say