< <

Άγραφα, κορυφή Μπορλέρο

Η κορυφή με το παράξενο όνομα Μπορλέρο (τι να σημαίνει άραγε και ποιος να μας το πει) επιβάλλεται με τον όγκο της πάνω από τα νερά της λίμνης του Μέγδοβα, νοτιότερα από το ψηλότερο Βουτσικάκι και πίσω από τις δασωμένες πλαγιές των Ανατολικών Αγράφων. Είναι ένας κώνος που έχει τη βάση  του πάνω στον μεγάλου υψομέτρου χωματόδρομο που καταλήγει στο οροπέδιο της Νιάλας και από εκεί διακλαδίζεται σε κάθε χωριό και οικισμό των Αγράφων περνώντας κάτω από κορυφές και πάνω από γκρεμούς. Μην δοκιμάσετε να τον διαβείτε εποχούμενοι παρά μόνο αν έχετε διάθεση για περιπέτεια. Αντίθετα, ενδείκνυται για πολυήμερες διασχίσεις που θα σας βάλουν για τα καλά στην καρδιά των Αγράφων. Πρόκειται για εμπειρία ζωής.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο Μπορλέρο και στην τελευταία μας ανάβαση στην κορυφή, την παλιά και αγαπημένη μας. Προτεινόμενη προσπέλαση από τον οικισμό Ζυγογιαννέικα. Το μονοπάτι που σημάδεψε ο ΕΟΣ Καρδίτσας οδηγεί στο μικρό καταφύγιο στην θέση «Ελατάκος».

Ας ξαναμιλήσουμε για άλλη μια φορά για το μεράκι των φίλων συνορειβατών της Καρδίτσας που δεν σταματούν να φτιάχνουν και να συντηρούν μονοπάτια και κατασκευές που βοηθούν κάθε ορειβάτη και πεζοπόρο στην προσπάθειά του να κινηθεί με σιγουριά και ασφάλεια στον ορεινό όγκο των Αγράφων, αναδεικνύοντας παράλληλα σημεία φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Από το καταφύγιο μπαίνουμε σε μικρό ελατόδασος και στη συνέχεια ανηφορίζουμε μέχρι το εντυπωσιακό πέρασμα ανάμεσα στα βράχια που είναι γνωστό σαν «Πόρτες των Αγράφων». Είναι μια κορνίζα που πλαισιώνει ολόκληρο το Μπορλέρο, μια από τις ομορφότερες εικόνες των Αγράφων. Από εδώ κατηφορίζουμε σε δάσος οξιάς για να ανεβούμε στη συνέχεια μέχρι τον χωματόδρομο και στην συνέχεια ανηφορίζουμε απότομα για την κορυφή. Σύνολο διαδρομής 5 περίπου ώρες. Μια από τις απολαυστικότερες διαδρομές που προσφέρουν τα Άγραφα με διαρκή θέα στα νερά της λίμνης του Μέγδοβα και διαφορετικού τύπου τοπία που εναλλάσσονται.

Αυτήν λοιπόν την εκπληκτική διαδρομή για πρώτη φορά την παραβλέψαμε. Σημείο εκκίνησης το διάσελο του Αγίου Νικολάου, στον δρόμο που ενώνει την περιοχή της λίμνης με Βραγγιανά και Τροβάτο – άλλη μια πανέμορφη στράτα για κάθε λάτρη του ορεινού τοπίου. Από εδώ ακολουθούμε τον χωματόδρομο που σε μια περίπου ώρα θα μας φέρει στη βάση του Μπορλέρου. Προτιμάμε την ανάβαση από την δυτική πλαγιά, πιο απότομη αλλά και συντομότερη καθώς σε μισή περίπου ώρα καταλήγουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής.

Είναι μια μέρα απολαυστική. Μετά από μέρες βροχής, ο τόπος γαλήνεψε. Κάθε υδάτινη επιφάνεια, κάθε πεύκο και δροσοσταλίδα στραγγίζει την υγρασία. Σύννεφα σχηματίζονται και ανεβαίνουν ίσαμε τις ψηλότερες κορφές των Αγράφων.

Σύντομα εμφανίζονται και οι πρώτοι ορειβάτες που φτάνουν ως εδώ από τον «Ελατάκο» -χώρο διεξαγωγής της 4ης Θεσσαλικής Συνάντησης με οργανωτή τον ΕΟΣ Καρδίτσας. Κρίμα που η βροχή των προηγούμενων ημερών δεν επέτρεψε και    την δικιά μας διήμερη παρουσία όπως είχαμε προγραμματίσει. Μπράβο σε όσους είχαν το κουράγιο να παραβρεθούν και συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Borlero16 Borlero14 Borlero5 Borlero20

Have your say