< <

Άγραφα Ευρυτανίας – Λιάκουρα

Τα Ευρυτανικά Άγραφα είναι μια από τις πιο δύσβατες και απομονωμένες περιοχές της χώρας. Κορφές που διαδέχονται άλλες κορφές, φαράγγια και γκρεμοί. Βουνά συνδεδεμένα με την ιστορία, τα παραμύθια, τις παραδόσεις, τα δημοτικά τραγούδια και τα λημέρια των κλεφταρματωλών και ιδιαίτερα του Κατσαντώνη, του θρύλου της περιοχής.

Δύσκολοι χωματόδρομοι κυκλώνουν τα βουνά και οδηγούν σε χωριά και οικισμούς. Ο βασικός άξονας επικοινωνίας είναι αυτός που ξεκινώντας από το Μουζάκι, μέσω Πευκόφυτου και Πετρίλου οδηγεί στο Καρπενήσι. Σε μεγάλο τμήμα του χωματόδρομος, κλείνει το χειμώνα προκαλώντας προβλήματα στη μετακίνηση των λίγων μόνιμων κατοίκων.

Η περιοχή μας ξεκινά από το Τροβάτο, παλιό κεφαλοχώρι στους πρόποδες του Ντελιδημιού, στα 1060 μέτρα υψόμετρο. Καλά προφυλαγμένο από τις γύρω κορυφές Τσούκα Σάκκα, Κλαράκι, Τρία Σύνορα Άγιο Μηνά και Αη Λιά, δροσίζεται από τα άφθονα νερά των Χαλκερών, της Στέρνας, του Πλατή, της Χιόνας, του Γέρο Μανώλη. Μέσα στη ζέστη του μεσημεριού το καφενείο της πλατείας είναι μια όαση που δύσκολα αποχωριζόμαστε για να συνεχίσουμε νοτιότερα.

Ταξιδεύουμε πλέον παράλληλα με την κοίτη του Αγραφιώτη. Αφήνουμε αριστερά την παράκαμψη για τα Μεγάλα Βραγγιανά και δεξιά το Τρίδεντρο. Σε στενό σημείο του φαραγγιού, στη θέση Μπλο, ένα μικρό ξυλογέφυρο ενώνει τις δυο όχθες. Διακρίνονται τα ίχνη παλιότερου πέτρινου γεφυριού και η αρχή λιθόστρωτου μονοπατιού που οδηγούσε στο χωριό Άγραφα, στα 880 μέτρα, κάτω από την απόκρημνη κορυφή του Κουκουρούντζου. Σήμερα είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου και έχει την πιο αξιόλογη υποδομή από όλα τα χωριά της περιοχής. Ένας χωματόδρομος που κινείται κοντά στα 1800 μέτρα ενώνει το χωριό με την Καρδίτσα αποτελώντας μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση διαδρομής καθώς προσφέρει καταπληκτική θέα σε όλα τον ορεινό όγκο των Αγράφων. Ένα παρακλάδι του οδηγεί στο οροπέδιο της Νιάλας που σε χρόνους παλιότερους έτρεφε χιλιάδες πρόβατα.

Ξεδιψάμε με νερό παγωμένο, έτσι όπως βγαίνει μέσα από το βράχο της πηγής Πουρί, δίπλα στο ξυλογέφυρο. Από πάνω στάζουν άλλα νερά που διαβρέχουν τον πορώδη ασβεστόλιθο σχηματίζοντας μικρούς σταλακτίτες. Ένα ζωντανό μάθημα φυσικής ιστορίας!

Στη συνέχεια το φαράγγι πλαταίνει και μια καινούργια γέφυρα πήρε τη θέση της παλιάς. Δεξιά ο δρόμος οδηγεί στα Επινιανά που από το ύψος των 1100 μέτρων στέκουν αντίκρυ στα Άγραφα, κοιτώντας τα αφ’ υψηλού. Από εδώ μπορούμε να επισκεφτούμε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Στάνας ή να κατεβούμε στο μοναδικό Ασπρόρεμα.
Συνεχίζοντας στο φαράγγι έχουμε πλέον δεξιά μας το ποτάμι. Λίγο πριν από την αριστερή διασταύρωση για Άγραφα, μια ξύλινη ταμπέλα μισοσβυσμένη, μας κατευθύνει στην «Τρύπα του Αγραφιώτη». Χρειάζεται περπάτημα 20 λεπτών πάνω σε καταπληκτικό μονοπάτι που οδηγούσε παλιότερα στον οικισμό της Όσκλιανης για να φτάσουμε στο στενότερο σημείο του φαραγγιού. Εδώ που το φως είναι λιγοστό ακόμα και το καταμεσήμερο, δεκάδες μικροί καταρράκτες κυλούν από ψηλά μέσα σε βρύα, χαρίζοντάς μας μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς.

Η επόμενη δεξιά διασταύρωση οδηγεί στο Μοναστηράκι όπου φτάνουμε με το σούρουπο. Ίσα που προλαβαίνουμε το τελευταίο φως να στήσουμε τις σκηνές μας στον περίβολο του έρημου σχολείου. Το χωριό είναι χτισμένο στα 660 μέτρα και αν πιστέψουμε τους ντόπιους παλιά είχε ίσαμε 3000 κατοίκους, κάτι που μαρτυρούν και οι πολυάριθμοι οικισμοί και οι πολλές εκκλησίες. Καταρράκτες με άφθονα νερά περνούν μέσα από το χωριό αναζωογονώντας τον Αγραφιώτη. Σε απόσταση μιας ώρας από το χωριό σε μια κρυφή πλαγιά της κορυφής Πύργος είχε τη σπηλιά του ο Κατσαντώνης, όπου στα τέλη Αυγούστου του 1809 ο Μουχουρντάρης έπιασε τον άρρωστο οπλαρχηγό μαζί με τον αδελφό του και τους μετέφερε στα Γιάννενα για να βρούν θάνατο μαρτυρικό.

Ξημερώματα της επομένης ακολουθούμε το χωματόδρομο με ένδειξη «Φτέρη 12 χλμ» στην είσοδο του χωριού. Μετά από 5 χιλιόμετρα βγαίνουμε από το δάσος έχοντας μπροστά μας τις γυμνές κορφές της Λιάκουρας. Πρόκειται για ένα ορεινό συγκρότημα με κατεύθυνση περίπου Β-Ν που χαρακτηρίζεται από απόκρημνο ανάγλυφο. Εδώ ξεχωρίζουν οι κορυφές Λιάκουρα (2048 μ.) και Φτέρη (2128 μ.) Στόχος μας η πρώτη κορυφή. Την πορεία μας δυσκολεύει ο πολύ δυνατός άνεμος που δεν μας επιτρέπει την κίνηση στις παρυφές της πλαγιάς. Φτάνουμε στο τριγωνομετρικό της κορυφής μετά από ανάβαση 1.30’ περίπου. Από εδώ έχουμε πανοραμική άποψη όλων των Αγράφων και του φράγματος των Κρεμαστών. Ένας κόσμος μοναδικός ξετυλίγεται κάτω από τα πόδια μας. Ανεβήκαμε μέχρι εδώ για να τον απολαύσουμε!

Have your say