< <

Καταραχιάς -Περάσματα της Πίνδου

 Στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου ανηφορίζαμε για να ανεβούμε σε μια από τις ψηλές κορφές αυτής της οροσειράς.  Καταραχιάς είναι η ονομασία αυτής της κορφής που το υψόμετρό της είναι 2.380 μ. Βρίσκεται στα αριστερά της νέας ορεινής διάβασης που συνδέει την Ήπειρο με τη Θεσσαλία και συγκεκριμένα αριστερά από χαλίκι με Καλαρρύτες.  Εκεί σ’ αυτόν τον αυχένα, που είναι και τα σύνορα Τρικάλων- Ιωαννίνων αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας και ξεκινήσαμε το ανέβασμα για την κορφή.

Μπροστά μας ένα ατελείωτο σύμπλεγμα ορέων, κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών, μια πανδαισία για όλους μας.  Η πορεία μας εύκολη και το ανέβασμα σύντομο.  Τα μέρη γνωστά, βρισκόμαστε ακριβώς στα σύνορα των νομών Τρικάλων- Ιωαννίνων, Άρτας.  Δυτικά είναι οι πλαγιές των υψωμάτων που πηγάζει ο καλαρρύτικος παραπόταμος του Αράχθου, τον βλέπουμε στο βάθος και σχηματίζεται με πολύ νερό των τελευταίων ημερών.  Πιο νότια, τα Αθαμανικά Όρη ή Τζουμέρκα 2.469μ. με εντυπωσιακή την Στρογγούλα και στην πλαγιά της να είναι κτισμένο το ωριό Πράμαντα, πιο αριστερά τα χωριά Μελισσουργοί και Ματσούκι. Πιο δυτικά μας είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές της Πίνδου αναρίθμητα γραφικά χωριουδάκια, με χαρακτηριστική λαϊκή αρχιτεκτονική απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον, τα οποία προσελκύουν πολλούς επισκέπτες, όπως είναι οι Καλαρρύτες-  Συρράκο.

Πριν την αναχώρησή μας από την κορυφή η σκέψη μας είναι να επισκεφτούμε τουλάχιστον τους Καλαρρύτες που είναι ωριό των Ιωαννίνων και είναι σκαρφαλωμένο στις δυτικές παρυφές της Πίνδου σε υψόμετρο 1.200μ. και απεκλήθη από ποιητές και διηγηματογράφους «αητοφωλιά της Πίνδου».  Η άγρια ομορφιά του τοπίου απρόσιτη και απαράμιλλη έκανε τους Καλαρρυτινούς να κινητοποιηθούν, να εξελιχθούν να βγουν από την Ελλάδα, να μορφωθούν, να πλουτίσουν και να αποκτήσουν φήμη ζηλευτή, πέρα από τα σύνορα της περιοχής τους και από την Ελλάδα.  Δέκα οκτώ (18) μάλιστα από αυτούς μετείχαν ενεργά και στη φιλική Εταιρεία που προετοίμαζε μυστικά την απελευθέρωση του σκλαβωμένου Γένους.

Εκεί βρεθήκαμε σαν επισκέπτες μετά το μεσημέρι και ακριβώς μετά τις εκδηλώσεις που είχαν στην πλατεία του ωριού.  Το 1978 οι Καλαρρύτες χαρακτηρίστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού «Παραδοσιακός Οικισμός ιδιαίτερου κάλλους» για την αρχιτεκτονική τους, τις απαράμιλλες φυσικές τους ομορφιές που συνδυάζονται αρμονικά.  Αφού ξεναγηθήκαμε και περπατήσαμε στα στενά καλντερίμια και ξεκουραστήκαμε στη στενή βεράντα παραδοσιακού καφενείου, καφέ, παγωτό και φαγητό πήραμε το δρόμο της επιστροφής για τα Τρίκαλα.

Have your say