< <

Mont Blanc

Το Base Camp του γνωστού επαγγελματία ορειβάτη Παναγιώτη Κοτρωνάρου οργάνωσε με επιτυχία μια ακόμη σχολή υψηλού βουνού στο Mont Blanc των Γαλλικών Άλπεων από 14 έως 21 Ιουλίου 2007. Στην σχολή, η οποία πήρε χαρακτήρα κανονικής ορειβατικής αποστολής, συμμετείχαν ορειβάτες από διάφορες Ελληνικές πόλεις και το μέλος του Σ.Π.ΟΡ.Τ Ιωάννης Ξηρός. Η σχολή – αποστολή είχε μεγάλη επιτυχία αφού από τους 18 συμμετέχοντες ανέβηκαν στην κορυφή οι 12 μεταξύ των οποίων και οι τρικαλινοί ορειβάτες Άννα Οικονόμου και Ιωάννης Ξηρός.
Το Mont Blanc (Λευκό Όρος) βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Γαλλίας με Ελβετία και οριοθετεί τα γάλλο-ιταλικά σύνορα. Έχει υψόμετρο 4807μ και η ανάβαση από τα 2900μ μέχρι τα 3800μ παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες, διότι το τμήμα αυτό έχει μεγάλη κλίση, είναι βραχώδες, απότομο και ανάμεσα στις πέτρες υπάρχουν χιόνια και πάγοι. Την 15η Ιουλίου η ομάδα εκπαιδεύτηκε στον παγετώνα Mer de Glace (θάλασσα πάγου) σε τεχνικές αναρρίχησης επί πάγου και διάσωσης σε περίπτωση πτώσης σε crevasse (ανοίγματα βάθους επί του παγετώνα).

Την 16η Ιουλίου ξεκινήσαμε την ανάβαση από το Chamonix, μια πανέμορφη επαρχιακή πόλη στα πόδια του Mont Blanc, το οποίο είναι σημειωτέον το ψηλότερο όρος των Άλπεων και της Ευρώπης γενικότερα. Στα 2900μ και παραπλεύρως του καταφυγίου Tete-Rousse στήσαμε τις σκηνές μας στο χιόνι και διανυκτερεύσαμε. Τα σακίδια μας ήταν όλα βαριά βάρους 20-25 κιλών το καθένα. Την 17η Ιουλίου και ώρα 3.00πμ με τους φακούς επί των κεφαλών μας ξεκινήσαμε για το καταφύγιο Gouter που ευρίσκεται στα 3800 μ. Η ανάβαση μέχρι το Gouter ήταν κατά την γνώμη του γράφοντα ότι πιο επικίνδυνο έκανε στην γεμάτη κινδύνους ζωή του. Σκληρή ανάβαση που έπαιρνε τον χαρακτήρα κανονικής αναρρίχησης σε βράχο-πάγο με κλίση 60-70 και βαρύ φόρτο στους ώμους. Πραγματικά, οποίος ανεβαίνει από το Tete-Rousse στο Gouter ζει το άκρον άωτον της ορειβασίας.

Ευτυχώς υπάρχουν στα πιο δύσκολα σημεία συρματόσχοινα για να βοηθούν στην ανάβαση. Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, σωματική και προπαντός ψυχική δύναμη. Πτώσεις λίθων και μικρές αλλά ορμητικές χιονοστιβάδες ήταν οι μόνιμοι συνοδοί μας και κατά την ανάβαση και κατά την κατάβαση. Περί ώρα 10:00 πμ φτάσαμε στο Gouter. Λόγω του κακού καιρού (ομίχλη και αέρας 80χιλ./ωρα ) οι περισσότεροι αλπινιστές (διαφόρων εθνικοτήτων) είχαν φύγει. Η 17η Ιουλίου πέρασε συσκεπτόμενοι τι θα κάνουμε, διότι η πρόγνωση του καιρού ήταν δυσμενής. Τελικά αποφασίσαμε ότι αν ο αέρας έπεφτε θα προχωρούσαμε για κορυφή. Ευτυχώς την νύκτα ο αέρας έπεσε στα 40χιλ./ωρα και αποφασίσαμε να ανέβουμε. Η ομάδα ξεκίνησε την 3:30 πμ της 18ης Ιουλίου και μετά από σκληρότατη ανάβαση με εναλλαγές καιρού έφτασε στην κορυφή περί την 12:30. Η τελευταία φάση της ανάβασης ήταν η πιο επικίνδυνη, διότι έπρεπε να περάσουμε από μια κορυφογραμμή με χιονισμένους γκρεμούς δεξιά-αριστερά, η οποία κορυφογραμμή ήτανε μόνο ένα στενό μονοπάτι. Εκεί κάθε στραβοπάτημα καθίσταται μοιραίο αν δεν καταφέρει κανείς να κρατηθεί χρησιμοποιώντας την ορειβατική αξίνα. Μετά τους πανηγυρισμούς της κορυφής έφτασε η στιγμή της κατάβασης. Δυστυχώς κατά την επιστροφή το καταφύγιο είχε γεμίσει και αναγκαστήκαμε να κατεβούμε (μέσω του προαναφερθέντος καιάδα) μέχρι τα αντίσκηνα μας στα 2900μ για διανυκτέρευση (υψομετρική διαφορά κατάβασης 1900μ). Την άλλη ημέρα συναντήσαμε τους άλλους 6 συντρόφους στο camping του Chamonix. Μετά από μια ανάβαση μέχρι τις μαγευτικές αλπικές λίμνες Lac-Noir και Lac-Blanc την άλλη ημέρα η ομάδα έφυγε για την Ελλάδα.

Ο υπογράφων Γιάννης Ξηρός με άλλους 3 συνορειβατες από την Αθήνα συνέχισαν στο οδοιπορικό των Άλπεων σε άλλη περιοχή. Συγκεκριμένα πήγανε στο Zermatt της Ελβετίας, όπου ευρίσκεται το πασίγνωστο στον παγκόσμιο ορειβατικό κοινό όρος Matter horn 4476m, το οποίο είναι γνωστό και ως ‘’ ο δολοφόνος των Άλπεων ‘’, λόγω των πολλών ζωών που έχουν χαθεί στις πλαγιές του. Ο Γιάννης Ξηρός ανέβηκε μέχρι τα 3300μ επί του Matter horn και αναγκάσθηκε να κατεβεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Την 25η Ιουλίου όμως κατάφερε να αναρριχηθεί στο απέναντι όρος Breithorn 4165m, το οποίο παρουσιάζει σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες ανάβασης.
Το χρονικό έκλεισε με επίσκεψη στις πόλεις Annecy (μια παραμυθένια γαλλική πόλη με κάστρο του Μεσαίωνα), Μιλάνο, Βέρνη και Γενεύη, όπου υπάρχουν ενδιαφέροντα μουσεία Ιστορίας και τέχνης, καθεδρικοί ναοί και άλλα μνημεία.

Ευχαριστώ τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο και συγχαίρω επίσης τους συνορειβάτες που παρουσίασαν τόση ψυχική αντοχή. Αυτή την ορειβατική επιτυχία αφιερώνεται στον αγαπημένο λαό των Τρικάλων, στον οποίο συνιστώ να ταξιδεύει και να αγαπά την περιπέτεια.

Have your say