< <

Coprinus Comatus

Λαϊκές ονομασίες: Γκαμηλάρι, Μαϊτης, Κατουρλίτης, Καλαμάρι, Γύφτισσα.
Φυτρώνει από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο κατά ομάδες, στις άκρες αγροτικών και δασικών δρόμων, σε αυλές, πάρκα και λιβάδια. Είναι συνηθισμένο είδος.
Αρχικά έχει κυλινδρικό σχήμα που αργότερα παίρνει μορφή ομπρέλας. Είναι λευκό με γκριζοκαφετιά λέπια στην κορυφή και λευκά στην περιφέρεια, που αργότερα μαυρίζουν.
Η σάρκα είναι λευκή, λεπτή και τρυφερή με αδύναμη μυρωδιά. Τα ελάσματα είναι λευκά στην αρχή, ρόδινα αργότερα και μαύρα στο τέλος.
Το καπέλο έχει διάμετρο 2-6 cm.Το ύψος του είναι 5-10 cm. Όταν ωριμάζει διαλύεται σε μαύρο υγρό, αρχίζοντας από την περιφέρεια. Αυτός είναι ο τρόπος που μεταφέρει τα σπόρια του, που στερεώνονται σταθερά στα ελάσματα.
Το πόδι έχει ύψος 10-15 cm, είναι λευκό, συμπαγές αρχικά, κούφιο αργότερα. Έχει δαχτυλίδι λευκό, σαν κρίκο.
Το υγρό που παράγει όταν λιώνει χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα σαν μελάνι.

Είναι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο.
Πρέπει να κόβεται (μόνο το καπέλο) όταν είναι νέο και να τρώγεται αμέσως γιατί δεν διατηρείται ούτε στο ψυγείο.

Have your say