< <

68 Π.Ο.Σ. Οίτη

Μυριάδες είναι οι υπέροχες γωνιές της ελληνικής γης και μυριάδες μυριάδων τα λογής θαυμαστά πλάσματα που τις κατοικούν.  Όλα αυτά περιμένουν απ’ όλους μας να ενδιαφερθούμε να τα αγαπήσουμε και να τα φροντίσουμε.  Και αν γίνει αυτό όλα γίνονται κληρονομιά μας.

Στην Οίτη, που από το 1966 ανήκει στους εθνικούς δρυμούς είχαμε την ευκαιρία αυτή τη φορά να βρεθούμε για την 68η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση που έγινε 19-20 Ιουλίου, που διοργανώθηκε από τον ορειβατικό σύλλογο Λαμίας. Πάνω από 1500 ορειβάτες από όλη την Ελλάδα κατέφταναν από όλες τις μεριές με τα πόδια στο σημείο κατασκήνωσης στη θέση Λιβαδιές, που βρίσκεται στο οροπέδιο και γύρω από τις βρύσες.

Εκεί αργά το απόγευμα προσφέρθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους από τον Σύλλογο Λαμίας και το Δήμο Υπάτης πλούσιο δείπνο και άφθονο κρασί. Η ώρα περνούσε και η ησυχία και ο σεβασμός προς το χώρο ήταν ευδιάκριτος από όλους μας (βρισκόμασταν στο κέντρο του Εθνικού Δρυμού).

Η άλλη μέρα ξεκίνησε με το πρωινό, ενώ στις 9:00π.μ. άρχισε η ανάβαση για την κορυφή Γρεβενό (υψ. 2116μ.), όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και με τις καθιερωμένες ομιλίες και χαιρετισμούς.  Από εκεί μπορεί κανείς να δει τα μεγάλα ελατοδάση και τα πανέμορφα λιβάδια.  Η Οίτη δεν είναι απρόσιτη, αλλά στο πασίγνωστο Οροπέδιο Λιβαδιές τα λουλούδια αφθονούν από τότε που απαγορεύτηκε η βόσκηση και οι βουνοτρίτωνες κολυμπούν στα νερά των διάφανων αλπικών της λιμνών.

Η χλωρίδα της Οίτης ξεπερνά τα 1500 είδη και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά ενδημικά. Από τη κορυφή Γρεβενό, επίσης μπορεί κανείς να δει απέναντι την κορυφή Πύργος (2152μ.) και στο βάθος να διακρίνει την αγριάδα των Βαρδουσίων και της Γκιώνας.  Επίσης πιο ανατολικά της Οίτης πηγάζει ο Γοργοπόταμος, ο Ασωπός και ένα μέρος των πηγών του Μόρνου, καθώς και άλλα μικρότερα ποτάμια. Ο Ασωπός με το μεγάλο φαράγγι του χωρίζει την Οίτη από το Καλλίδρομο. Μετά το τέλος των χαιρετισμών άρχισε η επιστροφή απ’ όλους μας για τα διάφορα σημεία που αφήσαμε τα οχήματά μας.

Έτσι απλά τελείωσε η 68η Π.Ο.Σ. στην Οίτη που είναι το αγαπημένο βουνό των ορειβατών και των φυσιολατρών.

Have your say