< <

67η Π.Ο.Σ. Ταϋγετος

H 67η ΠΟΣ πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 – 22 Ιουλίου από τους συλλόγους ΕΟΣ Σπάρτης και ΕΟΣ Καλαμάτας στον Ταΰγετο που αποτελεί και το φυσικό σύνορο των νομών Λακωνίας και Καλαμάτας. Πριν από τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ορειβατικό συνέδριο.

Το μεσημέρι του Σαββάτου άρχισαν να φτάνουν ορειβάτες από όλη την Ελλάδα στη θέση Μαγγανιάρη και το κρύο νερό της ομώνυμης πηγής προμηνούσε ότι θα περάσουμε αρκετά ευχάριστα. Πράγματι η μικρή πορεία από την πηγή μέχρι το καταφύγιο που βρίσκεται στα 1550 μ ήταν εύκολη και σύντομη κάτω από τον ίσκιο πεύκων και ελάτων και με αρκετές πηγές που σε έκαναν να ξεχνάς τη ζέστη που έπληττε την υπόλοιπη Ελλάδα και μετά το στήσιμο των σκηνών ακολούθησε το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Η διανομή του συσσιτίου ήταν πολύ καλά οργανωμένη και το μενού όπως πάντα περιείχε φασολάδα, αλλά τη διαφορά φέτος έκανε το παστό λουκάνικο που στη γέμιση του περιείχε και κομματάκια πορτοκαλιού και αποτελεί τοπικό έδεσμα της Λακωνίας.

Από τη Λακωνία κατάγονταν και ο ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος που αγάπησε και ύμνησε τον Ταΰγετο. Μάλιστα αυτός ο ίδιος έκλεισε την ΠΟΣ που πραγματοποιήθηκε 20 – 21 Ιουλίου 1991 με τον επίλογο από το ορατόριό του «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» και στις 4 Αυγούστου του ίδιου χρόνου άφησε την τελευταία του πνοή στην Πλουμίτσα. Οι διοργανωτές τίμησαν τον μεγάλο αυτό ποιητή με απαγγελίες ποιημάτων από μαθήτρια του μουσικού σχολείου Σπάρτης. Καινοτομία φέτος στο ορειβατικό αυτό πανηγύρι, αν και εκφράστηκαν κάποια παράπονα, ήταν η χρήση πολυμέσων για την παρουσίαση της επιτυχίας του συλλόγου της Καλαμάτας, η ανάβαση στο όρος Λένιν της οροσειράς Παμίρ. Το γλέντι άναψε για τα καλά με ορχήστρες δημοτικών τραγουδιών, που έπαιξαν τραγούδια από όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της Ελλάδας και παρακίνησαν όλους τους παρευρισκομένους να σηκωθούν να χορέψουν.

Πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής οι ορειβάτες άρχισαν την ανάβαση για την ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου Προφήτης Ηλίας 2404 μ (Ταλετόν στην αρχαιότητα). Η κορυφή αυτή είναι πολύ χαρακτηριστική αφού από μακριά μοιάζει με τέλεια πυραμίδα. Εκεί βρίσκεται ένα ασκέπαστο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία και μερικά χαμηλά πρόχειρα κελιά. Οι χαιρετισμοί και η ανταλλαγή των δώρων έγινε στη θέση πόρτες αφού προηγουμένως έψαλε δοξολογία ο Παπαγιώργης και δόθηκε το ραντεβού για την επόμενη ΠΟΣ. Οι διοργανωτές για τέλος είχαν οργανώσεις και τρεις διαδρομές επιπλέον στον Ταΰγετο για να τις ακολουθήσουν όσοι είχαν τον απαραίτητο χρόνο.

Have your say