Κάθε χρόνο κοντά στην γιορτή του Προφήτη Ηλία, διεξάγεται η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση. Φέτος, μετά το 2010, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε πάλι στον Όλυμπο και ο λόγος είναι ότι το φετινό αντάμωμα γιόρτασε την επέτειο των εκατό χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην «στέγη» της πατρίδα μας, το Μύτικα. Έτσι τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου το 1913, ο κυνηγός αγριοκάτσικων Χρήστος Κάκαλος οδηγούσε τον φωτογράφο Frederic Boissonas και τον συγγραφέα Daniel Baud-Βovy σε μια σειρά αναβάσεων που σκοπό είχαν την κατάκτηση της κορυφής του μυθικότερου βουνού του κόσμου. Θα μπορούμε κάποιος να πει, και όχι άστοχα, ότι αυτή η στιγμή αποτέλεσε την απαρχή της ιστορίας της ορειβασίας στη χώρα μας και ο Χρήστος Κάκαλος ήταν ο πρώτος Έλληνας ορειβάτης.
Το δρομολόγιο πλέον είναι γνωστό. Εκκίνηση από τη θέση «Γκορτσιά» και μέσω σκοτεινού δάσους οξιών και πεύκων στην Πετρόστρουγκα, μετά Σκούρτα, Λαιμός και Οροπέδιο των Μουσών. Κουράγιο θέλει μόνο γιατί η γιορτή έχει ήδη αρχίσει. Στη διαδρομή έχει κανείς όλο το χρόνο να κουβεντιάσει με άλλους ορειβάτες. Από παντού έρχονται, άλλωστε ο Όλυμπος πάντα μαγνητίζει τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που οι μισοί και πλέον πεζοπόροι που συναντήσαμε στην επιστροφή στο δικό μας «γεια» ανταπαντούσαν με «hello».
Όταν φτάσαμε στο οροπέδιο οι χοροί είχαν αρχίσει, κάτω από τους ήχους ενός τυμπάνου στη σκιά του Στεφανιού ή Θρόνου του Δία. Τα καταφύγια του οροπεδίου γέμισαν, οι πολύχρωμες σκηνές στήθηκαν και άλλος τράβηξε για την Τούμπα άλλος για τον Προφήτη Ηλία, που γιόρταζε κιόλας, και άλλοι για τις κορυφές που βλέπουν προς Λιτόχωρο και «έχουν σήμα».
Το ξημέρωμα βρήκε το οροπέδιο μέσα στην ομίχλη. Μετά το πρωινό ζεστό τσάι του βουνού αποχαιρετήσαμε το οροπέδιο. Αργά και προσεκτικά περάσαμε το απότομο κομμάτι και μετά μέσα από δάσος φτάσαμε στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός. Μετά η κατηφόρα είναι ευκαιρία για κουβέντα, αλλιώς η πορεία μοιάζει να μην έχει τέλος. Το βουνό με τον δροσερό καταρράκτη κοντά στα Πριόνια μας χαιρέτησε και γεμάτοι όμορφες εντυπώσεις πήραμε τον δρόμο του γυρισμού κάνοντας σχέδια για την μελλοντική επιστροφή μας στον Όλυμπο.