< <

Χειμερινή Ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου

Στον Μυτικα την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και σε ύψος 2917μ ανέβηκαν την 24 Μαρτίου 2008 οι αλπινιστές της σχολής ορειβασίας του Παναγιώτη Κοτρωναρου. Στην τετραήμερη αυτή ανάβαση συμμετείχε εκ μέρους του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.ΟΡ.Τ) ο γνωστός αλπινιστής Ιωάννης Ξηρός, ο οποίος μέσω αυτών των γραμμών καταθέτει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Η εικοσαμελης ομάδα με ορειβάτες από διάφορες ελληνικές πόλεις συγκεντρώθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου στην τοποθεσία ‘’Σταυρός’’ στα 1300μ. η ανάβαση ήταν οκτάωρη και ο τελικός στόχος της ημέρας ήταν η διανυκτέρευση στο καταφύγιο ‘’Χ. Κακκαλος’’ επί του οροπεδίου των Μουσών σε υψόμετρο 2650μ, αφού διασχιστούν οι τοποθεσίες Πετροστρουγκα, Σκουρτα και τα περάσματα της Φούρκας και του Λαιμού. Τα δυο περάσματα ήταν δύσκολα, διότι το χιόνι είχε παγώσει και η κλίση των πλαγιών πάνω από 45ο. Χρειάστηκαν φακοί κεφαλής και χρήση ορειβατικών αξινών για τα δύσκολα περάσματα.

Την επόμενη ημέρα ο καιρός δεν επέτρεψε ανάβαση και η ομάδα περιορίστηκε στην θεωρητική εκπαίδευση εντός ενός μικρού αλλά φιλόξενου καταφυγίου. Η διαμονή σε μικρά καταφύγια για πολλές ώρες η και ημέρες ισχυροποιεί τους ψυχικούς δεσμούς μεταξύ των ορειβατών και είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία που δεν υπάρχει αλλού. Έξω υπήρχε πολλή ομίχλη και άνεμοι άνω των 100χλμ/ωρα που καθιστούν κάθε έξοδο αδύνατη. Ευτυχώς την Δευτέρα 24 ο καλός καιρός από την 61\2 πρωινή μέχρι την 13:00 μεσημέρι έδωσε σε όλους την ευκαιρία να ανέβουν στον Μυτικα. Μετά από προετοιμασία των υλικών, ομαδικών και ατομικών, η ομάδα διέσχισε την βάση του Στεφανιού και βρέθηκε στο αριστερό λούκι που οδηγεί στην κορυφή. Ο αρχηγός Παναγιώτης Κοτροναρος οδηγούσε την ανάβαση και τοποθετούσε τις ασφάλειες στο χιόνι. Επί των ασφαλειών αυτών (ορθογώνια κομμάτια αλουμινίου) προσάρμοζε τα σκοινιά, με τα οποία δέθηκε όλη η εικοσαμελης ομάδα.

Μετά από σκληρή ανάβαση και περί ώρα 10:30 έως 11:15 όλοι πάτησαν την ψηλότερη κορυφή της χώρας. Η κατάβαση ήταν εξίσου προσεκτική και δυσχερείς, διότι η κλήση εκεί είναι 60ο και οι κατολισθήσεις βράχων συχνές. Το απόγευμα οι ισχυροί άνεμοι επανήλθαν και έκλεισαν πάλι την ομάδα μέσα. Η κατάβαση την άλλη ημέρα 25η Μαρτίου ήταν από την πλευρά προς Πριόνια και απαιτούσε προσοχή, διότι περιελάμβανε περάσματα με κλίση από 50ο . Πάντως όλα πήγαν καλά και η επιχείρηση πέτυχε απόλυτα τους ορειβατικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς της. Ο Όλυμπος είναι το Έβερεστ της Ελλάδος. Μια ομαδική χειμερινή ανάβαση είναι πάντα ένα σημαντικό ορειβατικό γεγονός για τα Ελληνικά δεδομένα, και στο γεγονός αυτό τα Τρίκαλα εκπροσωπήθηκαν από έναν παλαίμαχο ορειβάτη με τριάντα χρόνια ορειβασίας πίσω του και πολλές αλπικές αποστολές στο ενεργητικό του. Ο ΣΠΟΡΤ καλεί όλους τους Τρικαλινούς νέους να συνεχίσουν την πλούσια ορειβατική παράδοση του τόπου μας και να ανακαλύψουν τις φανταστικές απολαύσεις της ορειβασίας που ενδυναμώνει και πειθαρχεί ψυχή και σώμα.

Have your say