< <

Χειμερινή ανάβαση στην Καραβούλα

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που επιχειρούσαμε μια χειμερινή ανάβαση στη Καραβούλα. Μα όπως κάθε φορά, η τελευταία σβήνει όλες τις προηγούμενες, ιδιαίτερα αν προσφέρει τις συνθήκες της περασμένης Κυριακής. Η μεγάλη ποσότητα χιονιού και η διαφάνεια του πρωινού προσέφεραν τα εχέγγυα μιας πορείας αξέχαστης.

Αφετηρία μας το διάσελο «Αέρας» ανάμεσα σε Τύμπανο και Καράβα που διαψεύδοντας το όνομά του, βρέθηκε σε μια από τις σπάνιες απάνεμες στιγμές του. Πόσες φορές ήρθαμε μέχρι εδώ και δεν έχουμε ακόμα συνηθίσει στη μεγαλοπρέπεια του τοπίου! Κορφές που βουτάνε απόκρημνες μέχρι την Αργιθέα, βάραθρα ιλιγγιώδη, το βόρειο τοίχος της Καράβας, οχυρό απόρθητο. Η πύλη των Αγράφων.

Ξεκινάμε με βόρεια κατεύθυνση πορεία ελαφρώς ανηφορική, σε χωματόδρομο με χιόνι σκεπασμένο. Χιόνι που γίνεται όλο και περισσότερο, αναγκάζοντάς μας να ανεβούμε ψηλότερα για να βρούμε πέρασμα. Μα και εδώ δυσκολευόμαστε αφού βουλιάζουμε μέχρι τα γόνατα και χρειάζεται προσπάθεια να ελευθερωθούμε.

Βγαίνοντας στην κορυφογραμμή το χιόνι λιγοστεύει αφού ο άνεμος το σκόρπισε χαμηλότερα. Το σώρευσε σε ανεμοσούρια, έφτιαξε επιβλητικές κορνίζες που κρέμονται στα χείλη των γκρεμών, σμίλεψε άπειρους κυματισμούς στις ήπιες πλαγιές. Ατέλειωτο λευκό που κρύβει κάθε λεπτομέρεια του εδάφους. Γραμμές απέριττες, απογειώνουν τις αισθήσεις μας. Θέα ανεμπόδιστη μέχρι τη θάλασσα, φεύγει το βλέμμα, ταξιδεύει ο νους. Στο γλαυκό ορίζοντα υψώνονται τα πρώτα σύννεφα. Την απόλυτη ησυχία ταράζει ο ήχος των βημάτων μας. Πολύχρωμες σιλουέτες μέσα στις ορειβατικές στολές, όμορφη παραφωνία σε φόντο λευκό.

Μπροστά μας ορθώνεται το λειρί της κορυφής, μια πέτρινη κουρτίνα που πάνω της γλιστρά το χιόνι και φεύγει, χάνεται. Σκαρφαλώνουμε μέχρι τη στενή ράχη που υψώνεται απότομα πάνω από το Ροπωτό. Περπατάμε τώρα σε πέρασμα στενό, μια από τις μαγικότερες χειμερινές διαδρομές που σύντομα οδηγεί στο δυτικότερο σημείο του βουνού. Από τα 1862 μέτρα της η κορυφή κοιτά κατάματα τη θάλασσα των Αγραφιώτικων κορυφών. Εδώ ο χρόνος δεν έχει σημασία. Ακόμα και αν χτυπούν τα κινητά προσπαθώντας να μας θυμίσουν ότι υπάρχει και ο δρόμος της επιστροφής.

Have your say