< <

Χαμηλή νέφωση στα Καμβούνια.

Τα Καμβούνια είναι η τελευταία ράχη που διαγράφεται στον βορεινό ορίζοντα του Τρικαλινού κάμπου, στο κενό που αφήνουν μεταξύ τους τα Χάσια και τα Αντιχάσια. Η νότια πλευρά τους με ομαλές κλείσεις σμίγει με το οροπέδιο της Δεσκάτης, ενώ η βορεινή είναι απόκρημνο ανάχωμα στην πορεία του Αλιάκμονα προς νότο. Το ποτάμι υποταγμένο από τον όγκο του βουνού στρέφεται βορειοανατολικά για να απλωθεί πριν το επόμενο εμπόδιο, το φράγμα του Πολυφύτου. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να το εμποδίσει να ανοίξει δίοδο ανάμεσα στο Βέρμιο και τα Πιέρια και να ξεχυθεί στον κάμπο της Βέροιας.

Κατάλληλος προορισμός για μέρα με χαμηλή νέφωση μιας και τα Καμβούνια είναι μόλις 1615 και από τους γείτονες τους ξεπερνούν μόνο τα δικά μας Αντιχάσια. Ακολουθούμε τον παραπόταμο του Πηνειού τον Μουργκάνη και μετά μια ώρα οδήγησης φθάνουμε στην Δεσκάτη. Πριν την πολίχνη, αριστερά στον λόφο, αρχίζουμε να ανηφορίζουμε ακολουθώντας το καλά σημαδεμένο μονοπάτι από τον τοπικό ορειβατικό σύλλογο.

Σε λιγότερο από δύο ώρες θα βρεθούμε στην υψηλότερη κορυφή Βουνάσα τυλιγμένοι μέσα στην πυκνή νέφωση. Δεν μπορούμε να δούμε ούτε τον Αλιάκμονα ούτε την λίμνη του Πολυφύτου αλλά ούτε τους βορεινούς γείτονες του βουνού, το Σινιάτσικο και τον Μπούρινο.

Αρκούμαστε σ’ αυτά που βλέπουμε. Το έρημο τριώροφο καταφύγιο 20 λεπτά κάτω από την κορυφή. Τον φαρδύ άσφαλτο που φέρνει τα φανταστικά πλήθη τουριστών μέχρις εδώ. Το παρκινγκ των αόρατων λεωφορείων τους . Το σκουριασμένο αναβατήρα του χιονοδρομικού με το άφαντο χιόνι. Μόνο την αναθηματική πινακίδα με το Δήμαρχο και τα ευρώ του φαραωνισμού στην ράχη των Καμβουνίων δεν είδαμε.

Το σύννεφο συνεχίζει να μας σκεπάζει μαζί με την θλίψη της μισοχρεωκοπημένης χώρας μας.

Kamvounia 05 Kamvounia 09 Kamvounia 13 Kamvounia 14 Kamvounia 16 Kamvounia Sat SateliteN

Have your say