< <

Φαλακρό, ένα βουνό που σακατεύθηκε

Κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης
Στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μη ξαναβγείς.

Νίκος Γκάτσος

Είμαστε στα 2232 μέτρα στον Προφήτη Ηλία, την ψηλότερη κορφή του Φαλακρού. Τραγικά σημαδεμένη από την ανθρώπινη παρέμβαση, όπως και η διπλανή κορφή Χιονότρυπα. Οι πυλώνες του λιφτ σκαρφαλώνουν μέχρι εδώ. Πάνω από τους φοβερούς γκρεμούς της Καρτάλκας ξεφύτρωσε ένα σαλέ, δρόμοι σκάβουν το βουνό κυκλώνοντάς το από παντού. Πλέγμα μεταλλικό ζώνει το σπηλαιοβάραθρο της Χιονότρυπας που από κόσμημα του βουνού έγινε εφιάλτης των σκιέρ. Η άκρη ενός μπατόν, μια μάσκα του σκι, μια σπασμένη δέστρα. Υπολείμματα της χειμερινής περιόδου.

Τι δυστυχία! Τι τραγική εικόνα για όσους από εμάς πρωτογνωρίσαμε το βουνό πριν δέκα – δεκαπέντε χρόνια. Τότε που η «ανάπτυξη» του ορεινού όγκου δεν είχε αλλοτριώσει τη συνείδηση των ανθρώπων. Η παρέμβαση περιορίζονταν στο κέντρο του οροπεδίου και σε κάποιες πίστες στις γύρω κορυφές. Κοπάδια αλόγων έβοσκαν στο φρέσκο χορτάρι. Εικόνα στο μέτρο του ανθρώπου, θα μπορούσες να την πεις και όμορφη. Κοιμηθήκαμε στο πέτρινο σαλέ, και ο ύπνος ήταν ευχάριστος κάτω από τις ελεύθερες πανύψηλες κορφές.
Τώρα, σαβούρα γεμίζει το οροπέδιο, τροχόσπιτα, καφετερίες, νάιλον και πλαστικές καρέκλες. Στενάζει το βουνό κάτω από το σίδερο, μάταια προσπαθούν οι κρίνοι και τα πανσεδάκια να κρύψουν τις πληγές του.

Έρχονται λέει, δυο και τρεις χιλιάδες άνθρωποι κάθε Σαββατοκύριακο το χειμώνα. Γεμίζει η Δράμα, ο Βώλακας και τα γειτονικά χωριά. Ανάσα για την περιοχή που δυσπραγεί οικονομικά, όπως και όλη η χώρα εξάλλου. Ίσως τότε να είναι και όμορφα, αφού το χιόνι σκεπάζει τις πληγές. Τι μπορεί να καταλάβει όμως ο περαστικός, ο επισκέπτης των δυο ημερών από το μεγαλείο του βουνού; Και εσείς, Δραμινοί και Βωλακιώτες που το σπαράξατε (με έργα ή με την παθητική σας στάση) δεν έχετε τύψεις με τη σημερινή εικόνα του; Αντέχει η καρδιά σας να ανεβείτε στις πλαγιές τις σακατεμένες για να μαζέψετε τσάι ή σαλέπι, που ακόμα φυτρώνουν άφθονα; Η μήπως οι τύψεις σας κάνουν να κλείνετε τα μάτια και να τα ανοίγετε με το πρώτο χιόνι του χειμώνα;

Have your say