< <

Τρόποι πεζοπορίας – ορειβασίας

Περπατάμε σε περιοχή χωρίς ιδιαίτερες εδαφικές δυσκολίες (δασικός δρόμος, βατό μονοπάτι) και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μικρές υψομετρικές διαφορές (150-250 μ). Η απόσταση που διανύουμε κυμαίνεται από 5 έως 20 χλμ. Βαδίζουμε με ρυθμό 4-5 χλμ την ώρα, έτσι η διαδρομή μας απαιτεί χρόνο 1-5 ώρες και φυσική κατάσταση γενικά καλή.

Αν δεν πρόκειται για χειμερινή περίοδο, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός. Αρκεί ένα ζευγάρι καλά αθλητικά παπούτσια, ένα μικρό σακίδιο, παγούρι με νερό, μερικά μπλουζάκια και πιθανόν ένα αντιανεμικό.

Σαν διαδρομές αυτής της κατηγορίας αναφέρουμε τις παρακάτω:

•  Καλαρρύτες – Συράκο: Υψομετρική διαφορά 200 μ, σύνολο πορείας 3 ώρες.

•  Καλά Νερά – Μηλιές Βόλου: Υψομετρική διαφορά 370 μ, σύνολο πορείας 1.30′ ώρες.

•  Καρυές Αγίου Όρους – Μονή Ιβήρων: Υψομετρική διαφορά -370 μ, σύνολο πορείας 1.30′ ώρες.

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

papoutsi2Τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν, αφού η υψομετρική διαφορά κυμαίνεται από 300 έως 600μ και το έδαφος μπορεί να παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες: μεγάλες κλίσεις, βράχια κ.λ.π. Κινούμαστε σε μονοπάτι που μπορεί να γίνεται δύσβατο σε κάποια σημεία του ή και πάνω σε βράχια αν δεν υπάρχει μονοπάτι Η κατηγορία αυτή απαιτεί μια σχετική εξοικείωση με το βουνό. Η ταχύτητα που μπορούμε να αναπτύξουμε είναι μικρότερη (3-4 χλμ την ώρα) και η φυσική μας κατάσταση πρέπει να είναι πολύ καλή. Διανύουμε απόσταση 10 –20 χλμ και απαιτείται χρόνος 3 –10 ώρες.

Χρειαζόμαστε καλό εξοπλισμό που περιλαμβάνει ειδικά παπούτσια ορειβασίας ή το λιγότερο παπούτσια trekking , σακίδιο 40 –60 λίτρων, παγούρι, αδιάβροχο, κάλτσες, μπλούζες, τροφή. Ο εξοπλισμός είναι πιο πλήρης κατά τη χειμερινή περίοδο.

Μερικές χαρακτηριστικές διαδρομές αυτής της κατηγορίας είναι οι εξής:

•  Πορτή – ‘Ιταμος Πύλης: Υψομετρική διαφορά 550 μ, σύνολο πορείας 3 ώρες.

•  Νεράιδα – Τέμπλα Αγράφων: Υψομετρική διαφορά 650 μ. σύνολο πορείας 4 ώρες.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Εδώ έχουμε συνήθως στόχο την κατάκτηση μιας κορυφής. Έτσι έχουμε να καλύψουμε υψομετρικές διαφορές από 500 έως 1100 μέτρα ή και περισσότερα. Το μονοπάτι, αν υπάρχει, μπορεί να γίνεται ιδιαίτερα δύσβατο, οι κλίσεις μεγάλες και σε κάποια σημεία ίσως χρειάζεται σκαρφάλωμα ή και χρήση σκοινιών, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Απαιτείται η παρουσία έμπειρων οδηγών. Η ταχύτητά μας γίνεται ακόμα πιο μικρή (2 –3 χλμ την ώρα) αν και εδώ δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία, ενώ η φυσική μας κατάσταση πρέπει να είναι άριστη. Διανύουμε από 10 έως 20 χλμ και χρειαζόμαστε 3 – 10 ώρες.

Ο εξοπλισμός μας πρέπει να είναι πολύ καλός, αφού οι καιρικές συνθήκες σε υψόμετρα άνω των 2000 μ πιθανόν να γίνουν ιδιαίτερα δύσκολες. Έτσι συμπληρώνουμε τον εξοπλισμό της προηγούμενης κατηγορίας με ένα καλό μπουφάν, ισοθερμικά εσώρουχα, πουλόβερ φλις κ.λ.π. Τη χειμερινή περίοδο απαιτείται ειδικός εξοπλισμός (κραμπόν, πιολέ, κ.α.)

Στην κατηγορία αυτή αναφέρουμε τις παρακάτω ενδιαφέρουσες διαδρομές:

•  Σταυρός – Όλυμπος: Υψομετρική διαφορά 1800 μ, σύνολο πορείας 13 ώρες.

•  Χαλίκι – Περιστέρι: Υψομετρική διαφορά 1070 μ, σύνολο πορείας 9 ώρες.

•  Πληκάτι – Γράμμος: Υψομετρική διαφορά 1280 μ, σύνολο πορείας 10 ώρες.

•  Γαρδίκι – Κακαρδίτσα: Υψομετρική διαφορά 1380 μ, σύνολο πορείας 11 ώρες.

•  Μικρό Πάπιγκο – Γκαμήλα: Υψομετρική διαφορά 1400 μ, σύνολο πορείας 12 ώρες.

Συνδυασμός των μορφών πεζοπορίας – ορειβασίας που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο είναι οι διασχίσεις, μονοήμερες ή πολυήμερες. Εδώ δεν μας ενδιαφέρει η κατάκτηση κορυφών, αλλά το πέρασμα από μια περιοχή σε άλλη, γειτονική ή απομακρυσμένη. Οι πορείες αυτές γίνονται κυρίως από Μάιο έως Οκτώβριο, έτσι ώστε το χιόνι να μη δυσκολεύει την πορεία μας. Αν περιλαμβάνεται και πέρασμα φαραγγιών, πρέπει να γίνεται μετά τον Ιούλιο, όταν η στάθμη του νερού πέφτει αρκετά.

Ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα μορφή πεζοπορίας αφού μας δίνεται η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή όχι μόνο με τη φύση, αλλά και με τα έργα των ανθρώπων του ορεινού όγκου. Περνάμε από χωριά και γνωρίζουμε τα έθιμά τους, την αρχιτεκτονική και τον τρόπο ζωής τους.

oros1Λόγω της μεγάλης διάρκειας μιας τέτοιας εξόρμησης, απαιτείται ένα μεγάλο σακίδιο (πάνω από 60 λίτρα) ιδιαίτερα ανθεκτικό αλλά και άνετο για τον ορειβάτη. Εκτός από τον απαραίτητο ρουχισμό πρέπει να έχουμε μαζί μας αντίσκηνο και υπνόστρωμα αφού συχνά κοιμόμαστε στο ύπαιθρο. Ακόμα, ξηρά τροφή για την περίπτωση που η διαδρομή μας δεν περνά από χωριά.

Χρειάζεται άριστη φυσική κατάσταση αλλά και υπομονή αφού οι αποστάσεις είναι μεγάλες και οι συνθήκες δύσκολες.

Μερικές χαρακτηριστικές διασχίσεις είναι:

•  Κατάρα – Δοκίμι –Καστανιά: Ώρες πορείας 9 – μια ημέρα.

•  Τζούρτζια – Ματσούκι: Ώρες πορείας 8 – μια ημέρα.

•  Άγραφα – οροπέδιο Νιάλας – Βραγγιανά – 2 ημέρες.

•  Θεοδώριανα Άρτας – Μονή Σπηλιάς Καρδίτσας – 4 ημέρες.

Have your say