< <

Τριγγία, ώρα μηδέν

Η Τριγγία είναι ένα από τα ομορφότερα βουνά της Πίνδου. Από τα 2.204 μέτρα της κορυφής της αγναντεύει ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας.. Στα πόδια της το Παλαιοχώρι, η Κρανιά, ο Κλεινοβός, χωριά από τα οποία ξεκινούν τα μονοπάτια για τις κορυφές, αλλά και οι χωματόδρομοι που ζώνουν το βουνό οδηγώντας στα μαντριά και υποστηρίζοντας την κτηνοτροφία που αποτελεί παράδοση για την περιοχή.

Η πιο μακρινή αλλά σίγουρα και η πιο ενδιαφέρουσα είναι η ανάβαση που ξεκινά από τον Κλεινοβό, το όμορφο ορεινό χωριό που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων. Αν βρεθείτε εδώ την άνοιξη θα εντυπωσιαστείτε από το τεράστιο πέταλο των κορυφών της Τριγγίας που αρχίζουν να πρασινίζουν ενώ το χιόνι σημαδεύει τις ρεματιές. Είναι λίγο πριν ανέβουν τα πρόβατα στα πρώτα βοσκοτόπια. Ένα σπάνιο θέαμα που γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου, ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μπορείτε να δείτε. Και στη συνέχεια να ανεβείτε στο μεγάλο οροπέδιο, στα 1600 μέτρα. Εδώ θα αφουγκραστείτε το νερό που βγαίνει από τα σπλάχνα της γης, φιδογυρίζει στα λιβάδια , γίνεται ρέμα ορμητικό που περνά έξω από το χωριό για να καταλήξει στον κάμπο. Ίσως να δείτε και κάποια βίδρα να λιάζεται στα χορτάρια, ή έναν αετό να πετά γύρω από τα βράχια.

Σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο, οι τοπικοί (και όχι μόνο) άρχοντες, σχεδιάζουν λέει να φτιάξουν χιονοδρομικό κέντρο. Για να αναπτυχθεί η περιοχή, να έρθει κόσμος και χρήμα. Ξέρετε, εδώ και κάποια χρόνια είναι της μόδας τα χιονοδρομικά κέντρα, ακόμα και στα πιο απόμερα σημεία. Το σύνθημα είναι «χτυπάμε και φεύγουμε», ήτοι συντάσσουμε τη μελέτη, παίρνουμε τα λεφτά, φέρνουμε τις μπουλντόζες να σαρώσουν τις πλαγιές, στήνουμε το λιφτ και από εκεί και πέρα ότι ήθελε προκύψει. Δείτε την περίπτωση στο Ανήλιο Μετσόβου, είναι χαρακτηριστική. Θυμηθείτε και τις μελέτες για τη Μαρόσα, την Τέμπλα της Καρδίτσας, τον Όλυμπο, λάβετε υπόψη τη δραστική μείωση της χιονόπτωσης (ούτε στις Άλπεις δεν χιόνισε ακόμα), τον ανατολικό προσανατολισμό των πλαγιών της Τριγγίας και φανταστείτε το αναίτιο της οικολογικής καταστροφής. Καλά, κανείς δεν γνωρίζει ότι σε όλη την Ευρώπη οι ορεινές κοινότητες αναπτύσσουν ήπιας μορφής δραστηριότητες (πεζοπορία, κατασκήνωση, αναψυχή κ.λ.π.) προστατεύοντας το περιβάλλον τους; Κύριοι της τοπικής ( και όχι μόνο) αυτοδιοίκησης το βουνό δεν σας κληροδοτήθηκε, είναι κληρονομιά και ευθύνη όλων μας.

Να σας πούμε ότι την προηγούμενη Κυριακή μια μεγάλη ομάδα μελών του συλλόγου αψηφώντας το κρύο και τη βροχή περπάτησε στις πλαγιές της Τριγγίας και μετά από τρίωρη μάχη με την ομίχλη και το χιόνι έφτασε στην κορυφή.

Have your say