< <

Τριγγία, κορυφή Πιτσιλού

Η Τριγγία είναι ένα βουνό που κυριαρχεί με τον όγκο του στην ανατολική είσοδο της κοιλάδας του Ασπροποτάμου. Υψώνεται απότομα πάνω από τον Αμάραντο προσφέροντας σαν μόνη διέξοδο τον αυχένα «Κιάτρα Μπράστα» ο οποίος την ενώνει με τη Μοράβα και το Δοκίμι.

Η ανατολικότερη από τις κορυφές της είναι η Πιτσιλού (υψ. 1917 μ.) που προσεγγίζεται αρκετά εύκολα. Μετά τον αυχένα ένας χωματόδρομος καλής βατότητας κινείται στις βόρειες πλαγιές του βουνού με κατεύθυνση τον Κλεινοβό. Προτιμάμε να αφήσουμε τα αυτοκίνητά μας στην αρχή του δρόμου και να ξεκινήσουμε ομαλά την πορεία μας μέσα στο ελατόδασος. Τα ίχνη της πρόσφατης βροχής είναι ορατά στα φυλλώματα των δέντρων και στα πέταλα των λουλουδιών.

Στο έμπα του φθινόπωρου κυριαρχούν τα κολχικά. Τα ντελικάτα πέταλά τους βαραίνουν από τιε σταγόνες της πρωινής δροσιάς. Σύντομα συναντάμε και τα πρώτα μανιτάρια της περιόδου. Πρόκειται για Lactarius deliciosus, έναν νοστιμότατο μεζέ πορτοκαλοκίτρινου χρώματος, που δεν παραλείπουμε να συλλέξουμε.

Μετά από 30’ πορείας αφήνουμε το δρόμο για να ακολουθήσουμε μονοπάτι χωρίς σήμανση μέσα στο δάσος. Βλέποντας αριστερά μας την κορυφογραμμή περνάμε μέσα από πυκνές φτέρες που διατηρούν ακόμα το πράσινο χρώμα και από χαμηλά έλατα. Πέφτουμε πάνω σε συστάδα από τρυφερά Lycoperdon που τρώγονται ακόμα και νωπά αφήνοντας στο στόμα μας γεύση βουτύρου.

Βγαίνοντας από το δάσος έχουμε απέναντί μας μια πετρώδη πλαγιά με υψομετρική διαφορά περίπου 250 μέτρα που πρέπει να ανεβούμε για να φτάσουμε στην κορυφή. Η ελαφρά συννεφιά κάνει την πορεία μας πιο άνετη. Δεξιότερα οι κορυφές Πάντε Μάρε και Μπερετούλα. Ακόμα πιο δεξιά η ψηλότερη κορυφή της Τριγγίας με υψόμετρο 2204 μέτρα.

Φτάνουμε στην Πιτσιλού μετά από συνολική πορεία 1.30’ Από εδώ έχουμε θέα προς τον Κλεινοβό, την Καστανιά, τα Μετέωρα και τον κάμπο της Καλαμπάκας.

Μια σύντομη στάση για ξεκούραση, φαγητό και επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

Ήταν μια πορεία εύκολη και όμορφη, προσιτή σε όλους, έτσι όπως επιβάλλονταν για την πρώτη εκδρομή του φθινοπωρινού μας προγράμματος.

Have your say