< <

Τριήμερη περιπέτεια στην Γκιώνα

Μια από τις δυσκολότερες αλπικές αναβάσεις πραγματοποίησαν 12 ορειβάτες του ΕΟΣ Αχαρνών στην Γκιώνα την 5, 6 και 7 Οκτωβρίου 2012, ανάμεσά τους και ο γράφων, μέλος του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων

Η ομάδα των αλπινιστών, όλων αποφοίτων της σχολής χειμερινού βουνού που ο ΕΟΣ Αχαρνών διοργανώνει κάθε χρόνο, συγκεντρώθηκε την Παρασκευή 5/10 στο χωριό Συκιά Φωκίδας, όπου και διανυκτέρευσε σε σκηνές, κυριολεκτικά στους πρόποδες της Γκιώνας. Η Γκιώνα είναι ένα ορεινό συγκρότημα με υψηλότερη κορυφή την Πυραμίδα (υψ. 2520 μ.). Όρος βραχώδες με συμπαγή βράχο και απότομο το οποίο μόνο λίγες διαβάσεις διαθέτει προς τις κορυφές. Ακόμα όμως και αυτές έχουν κλίσεις, οι οποίες για να υπερκερασθούν απαιτούν αναρρίχηση έως βαθμού δυσκολίας 3 (scramble climbing). Οι υπόλοιπες ορθοπλαγιές της Γκιώνας είναι κανονικές αναρριχητικές διαδρομές βαθμού δυσκολίας από 5 έως 9 που μόνο λίγοι μπορούν να ανεβούν.

Η ομάδα, με αρχηγούς τον Κωνσταντίνο Τσουκλείδη (εκπαιδευτή αναρρίχησης και οδηγό βουνού) και τον Παύλο Παύλου ξεκίνησε από την Συκιά (υψ. 710 μ.) την 6.00 π.μ. ακολουθώντας το περίφημο «μονοπάτι του Καραγιάννη». Μετά από την διάσχιση του δάσους ανηφορίσαμε το μονοπάτι και στα 1300 μ. υψόμετρο μπήκαμε στην βραχώδη δίοδο.

Η χρησιμοποίηση και των τεσσάρων άκρων ήταν απαραίτητη σε πολλά περάσματα και σε δυο από αυτά ο οδηγός προτίμησε να ασφαλίσει την ομάδα με ορειβατικό σχοινί. Μετά από 7 ώρες εξαντλητικής προσπάθειας φτάσαμε στις 13.30’ στην κορυφή Πυραμίδα έχοντας καλύψει υψομετρική διαφορά 1500 μέτρων, κάτι που καθιστά την ανάβαση αυτή μια από τις σκληρότερες που πραγματοποιήθηκαν εφέτος στην Ελλάδα. Στήσιμο σκηνών και διανυκτέρευση στα 2200 μέτρα.

Την επόμενη μέρα 7/10 ακολούθησε κατάβαση σε απότομη πλαγιά κλίσης 50 μοιρών, πράγμα που απαιτεί άπειρη προσοχή λόγω κινδύνου πτώσης. Μετά από πορεία 4 ωρών και διάσχιση του Λαζαρέματος φτάσαμε στην Συκιά το μεσημέρι και η περιπέτεια  τελείωσε. Χωριστήκαμε με την υπόσχεση να επανέλθουμε το επόμενο έτος για άλλες κορυφές της υπέροχης Γκιώνας, το ανάγλυφο της οποίας δεν υστερεί σε τίποτε από αυτό των Άλπεων.

Ιωάννης Ξηρός

giona1 giona2

Have your say