< <

Το όρνιο της Μαρόσας

Για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στην Μαρόσα. Οι επισκέψεις μας εδώ είναι ταχτικές. Η κορυφή απέναντι από το Νεραιδοχώρι προκαλεί με την ιδιόμορφη κορυφή της το όρνιο, ένα απόκρημνο βράχο σε σχήμα πούρου που απαιτεί αναρριχητική εμπειρία για να κατακτηθεί. Η Μαρόσα είναι στο κέντρο της κορυφογραμής του Αυγού που ξεκινά από το Καρατζούνη πάνω από την Γκρόπα, συνεχίζει με τις κορυφές Λουπάτα – Μαρόσα – Αυγό, μετά στρέφεται βόρεια ακολουθώντας τον Αχελώο και τελειώνει στην Τσούκα πάνω από τον Αγ. Νικόλαο.

Από το Νεραιδοχώρι πρέπει να βουτήξεις χαμηλά προς το Περτουλιώτικο ρέμα και να ανέβεις πάλι μέσα από χωματόδρομους ώστε να φθάσεις πάλι στο ύψος του χωριού. Αφήσαμε τα αυτοκίνητά μας λίγο πριν ο χωματόδρομος αρχίζει να ανηφορίζει προς τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται 350 μ κάτω από την κορυφή.

Η μέρα είναι κρύα και η διαύγεια της ατμόσφαιρας άριστη. Οι προηγούμενες βροχερές ημέρες φουντώνουν τις ελπίδες μας για πλούσια μανιταροσυλλογή, τα εκτεταμένα λιβάδια υπόσχονται νοστιμότατα αγαρικά. Αλλά οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν άλλη γνώμη. Σιγά μην αφήσουν τους καμπίσιους να πάρουν το νέκταρ του φθινοπώρου. Όχι μόνο έχουν φάει τα αγαρικά πριν καν ξεμυτίσουν αλλά έχουν κουρέψει το χορτάρι καλύτερα από χορτοκοπτική μηχανή. Ο ταύρος μάλιστα μας επιτηρεί με απροσδιόριστες διαθέσεις. Ελπίζουμε να μην μας θεωρήσει ούτε ανταγωνιστές του ούτε νέες αφίξεις στο χαρέμι του.

Με αυτές τις ανησυχίες φθάνουμε στην κορυφή και ξεκουραζόμαστε δίπλα στο τριγωνομετρικό στα 2044. Συμβιβαζόμαστε και εμείς, όπως και το άγημα που το κατασκεύασε, με την παρουσία δίπλα και όχι πάνω στο όρνιο.

marosa-01 marosa-09 marosa-06 marosa-05 marosa-03marosasatSateliteN

Have your say