< <

Το τέλος του χειμώνα στην Φλέγγα

Βουλιάζουν τα πόδια μας στο μαλακό, αφράτο χιόνι που σκεπάζει από το ένα άκρο έως το άλλο την μακριά ράχη του Μαυροβουνίου, στο υψόμετρο των 1900 μέτρων.

Ο ήλιος εκτυφλωτικός, αντανακλά στους παγοκρυστάλλους κάνοντας υποχρεωτική την χρήση των γυαλιών ηλίου. Φως άγριο, με την ορμή της καταιγίδας. Τα μάτια μας βρίσκουν καταφυγή στα γαλανά, ήρεμα νερά της λίμνης του Αώου, εκατοντάδες μέτρα χαμηλότερα, ξεκουράζονται για λίγο και πάλι στρέφονται έκπληκτα, αιχμάλωτα στην μαγεία αυτού του τόπου.

Χρόνια και χρόνια βαδίζουμε στις ράχες του, προσκυνητές του μεγαλείου της φύσης που εδώ εκδηλώνεται με τρόπο μοναδικό. Ηφαιστειακά πετρώματα στα χρώματα της ώχρας, τοπίο ερημικό που μόνο το σθένος των ρόμπολων μπορεί να το δαμάσει. Γιγάντια δέντρα ξεκινούν από χαμηλά για να κυριεύσουν τις κορυφές, περιφρονώντας τις αντιρρήσεις των δυνάμεων της φύσης.

Κεραυνοί, αέρας και νερό. Το άβιο στοιχείο κόντρα στην ορμή της ζωής. Στρατιές τα θύματα της μάχης. Τα κουφάρια τους παραταγμένα σε όλο το μήκος του οροπεδίου, αποσυντίθενται αργά από τα χιόνια και τις βροχές. Άλλα πάλι πεθαίνουν όρθια, κουτσουρεμένα από τους κεραυνούς. Κλαδιά συνεστραμμένα, απλώνονται σαν ικεσία ή σαν χειρονομία συμφιλίωσης με δυνάμεις υπέρτερες.

Ένα μαυσωλείο της φύσης, ένας τόπος προσκυνήματος που προσεγγίζουμε με σεβασμό, στο διάβα μας για την κορυφή Φλέγγα, έτσι όπως αυτή προβάλλει ολόλευκη στο βορειότερο άκρο του βουνού.

Η ανηφόρα απότομη, το χιόνι ολισθηρό κάτω από τις πευκοβελόνες. Συσσωρευμένη η κούραση της μακράς πορείας, κάνει τα τελευταία μέτρα αργά, βασανιστικά.

Η λευκή στρογγυλεμένη κορυφή, ένα σώμα με την τεράστια κορνίζα χιονιού, πάνω από τον γκρεμό που βυθίζεται στα έγκατα της Βάλια Κάλντα.

Νερά, λιβάδια, λίμνες κοιμούνται κάτω από λευκά παπλώματα. Την ησυχία τους θα συνταράξει ο ερχομός της άνοιξης. Καμία σχέση με τις ειδυλλιακές εικόνες του κάμπου. Εδώ η άνοιξη είναι ένας αντάρτης που θα πυρπολήσει τα τελευταία ίχνη του χειμώνα, θα σαρώσει τις πλαγιές και θα ξεσηκώσει στο πέρασμά του δέντρα, πουλιά και ζώα. Η πιο βίαιη εποχή του έτους θα ξανανοίξει τον κύκλο της ζωής σε τούτο τον τόπο τον μοναδικό.

Αν μπορούσαμε να είμαστε εδώ, αυτόπτες μάρτυρες στην μυστικότερη στιγμή της φύσης.

 Flega57 Flega43 Flega14 Flega6flegaSat SateliteN

Have your say