< <

Τα άγνωστα Μετέωρα

Τα μετέωρα πάντοτε προσέλκυαν τις Κυριακάτικες εξορμήσεις μας. Άλλοτε σιωπηλά λουσμένα στο φως του ήλιου. Άλλοτε θλιμμένα με τις κορυφές τους εξαφανισμένες στα σύννεφα. Άλλοτε απροσπέλαστα με τους βράχους γλιστερούς από την βροχή. Άλλοτε περήφανα με το χιόνι σωριασμένο στα πόδια των κάθετων βράχων.

Όσες φορές και να τα επισκεφθείς πάντοτε έχουν κάτι καινούργιο να ανακαλύψεις. Αυτή την φορά διαλέξαμε την βροχερή εκδοχή τους και το τμήμα που είναι αθέατο από τις χιλιάδες των εποχούμενων περιηγητών.

Τα μετέωρα δεν είναι μόνο αυτά που ζώνουν της Καλαμπάκα και το Καστράκι αλλά και αυτά του Αγ, Δημητρίου, του Γάβρου και τα εντελώς άγνωστα της Βλαχάβας. Μπορεί να μην είναι τόσο ψηλά όσο τα διάσημα αδέλφια τους αλλά τα συναγωνίζονται σε ομορφιά και χάρη. Μόνο οι περιπατητές που διαθέτουν θέληση για πορεία ωρών απολαμβάνουν το κάλλος τους.

Από τα γνωστά Μετέωρα ο δρόμος ανηφορίζει και φθάνει στην Βλαχάβα, χωριό κτισμένο στα 900 μέτρα, στο υψηλότερο σημείο της περιοχής. Ανάμεσα στην Βλαχάβα και στην οδό Τρικάλων – Δεσκάτης υπάρχουν διάσπαρτοι βράχοι με την ίδια σύσταση με αυτούς των μετεώρων. Σε μια σπηλιά από τις πολλές του μεγαλύτερου βράχου υπάρχει το ξωκλήσι της Παλαιοπαναγιάς, σκαρφαλωμένο 40 μέτρα πάνω από το έδαφος.

Μέσα στο ψιλόβροχο κατηφορίζουμε από την Βλαχάβα προς την Παλαιοπαναγιά επιλέγοντας διαφορετική διαδρομή, αποφεύγοντας το μεγαλύτερο τμήμα του χωματόδρομου. Η επιστροφή μας γίνεται από την απέναντι πλευρά της κοιλάδας. Ανηφορίζουμε και όσο κερδίζουμε ύψος τόσο μικραίνει το φωλιασμένο ψηλά στον βράχο λευκό εκκλησάκι και στο τέλος φαίνεται αταίριαστη λευκή μουτζούρα στο γκριζοπράσινο μετέωρο.

Have your say